IMG_7655 Svet24.si

Mož, ki je prehitel smrt: "Vse emocije teh ...

Zvezdana Mlakar1-foto Sasa Kovacic FINAL Svet24.si

Zvezdana Mlakar o pogovorih, ki so ji spremenili ...

20221125-01186286 Necenzurirano

Zakaj navijam za Iran #kolumna

pirc musar golob sta Reporter.si

Golob in Fajonova, pazita se: prihaja tank Nataša...

doncic dallas Ekipa24.si

Tega si ne zasluži! Bizaren konec tekme za ...

Natalija Bratkovič naslovna Njena.si

Kmetija: Natalija Bratkovič s tekmovalci ne ...

zapor 22 pm Ekipa24.si

Drama srbskega novinarja v Katarju! Namesto na ...

Odklenjeno

Ali obstajajo afrodiziaki?

Težave v spolnosti so stare kolikor človeštvo. Zato so na srečo toliko stare tudi rešitve.

Avtor:

Sanja Lončar

Značke:

Zahvaljujem se vam, da odgovarjate tudi na vprašanja mlajših bralcev. Dolgo sem tehtala, ali naj vam zastavim svoje vprašanje. Oba s partnerjem sva tridesetletnika, vendar moram priznati, da je najino intimno življenje na psu. Ne da ne bi želela, vendar nekako ne gre. Poskusila sva že s filmi, pripomočki, revijami … pa nekako vse krene in potem obstane. Do sedaj si nisva upala zaužiti kakšnega »kemičnega pripomočka«. Sicer si ogledujem različne reklame in berem pravljične obljube … Ne vem pa, kaj lahko od tega zares pričakujem in kakšna so tveganja. Vašim naravnim nasvetom zaupam in upam, da boste lahko tudi na to temo kaj napisali. Ali sploh obstajajo afrodiziaki in ali jih je varno uporabiti?

Simona iz Ljubljane

Težave v spolnosti so stare kolikor človeštvo. Zato so na srečo toliko stare tudi rešitve in mnoge med njimi so temeljito preverjene. Predno se lotimo dolgega seznama čudežnih rastlin, najprej poglejmo, od kod težave izvirajo, ker le tako bo mogoče najti dobro strategijo, kako jih trajno odpraviti.

Glava kot saboter

Ko glava misli, telo ne čuti. To smo v življenju vsi ugotovili že tisočkrat. Ko se preveč zamislimo, ne vidimo ovire in se udarimo ali pademo; ko se preveč koncentriramo na dogajanje na zaslonu, ne čutimo, da nas zebe, da nam noga mravljinči, ali da nam je komar ravnokar priletel na vrat. Ko mislimo, imamo navadno mrzle noge, ker vso energijo potegnemo gor.

Enako velja za spolnost. Dokler je glava aktivna, vse, kar je pod pasom, trpi pomanjkanje energije. Sluznice se ne prekrvavijo in receptorji za dotik delajo z minimalnimi kapacitetami. Šele ko se glava sprazni, se telo lahko napolni.

Zato ima vzburjanje z vsebinami, ki še bolj angažirajo glavo, ki gleda filme, slike, posluša zgodbe, zelo omejene možnosti, da izboljša naše počutje. Mogoče nam namesto enih misli v glavo vcepi kakšne druge, vendar se vse skupaj še vedno dogaja v glavi namesto v telesu. Podobno kot ne morete zaspati, dokler ne nehate premlevati, se tudi spolna želja ne more razcveteti, če je glava polno zaposlena.

naravno2.jpg
Dokler je glava aktivna, vse, kar je pod pasom, trpi pomanjkanje energije.
Revija Zarja

Rastline ali hrane, ki bi vam pri tem lahko pomagala, ni. Ni se treba truditi, da izklopite glavo. Le svojo pozornost preusmerite na telo. Božajte se z različnimi predmeti – listom, pereščkom, travo, z ledom … in vso pozornost usmerite na to, kaj čutite in kje čutite bolj in kje manj. Narišite zemljevid svoje občutljivosti. Ugibajte, katere besede vaš partner izpisuje na vašem hrbtu ali vi na njegovem. Ugotavljajte, kako se občutek za dotik spreminja, ko dihate globlje. Ali vama bolj prija komaj zaznavni dotik ali močnejša masaža. Vse te male vaje usmerjajo pozornost na telo in s tem dosežejo, da glava počasi popusti. Ko telo začne uživati in čutiti, se bo tudi vse drugo zgodilo … Če se spolnosti lotevate kot naloge, potem že strah, da vam bo mogoče spodletelo, naredi takšen odjem energije, da je igra že v startu izgubljena.

 »Prazna vreča ne stoji pokonci«

Spolnost zahteva energijo in ravno pomanjkanje energije je danes eden poglavitnih razlogov, zakaj ima vse več parov težave, ki jih opisujete. V ozadju pomanjkanja energije so lahko različni razlogi – fizična utrujenost, kronična neprespanost, dehidracija, izgorelost v službi ali izčrpanost telesa zaradi kroničnih vnetij, kandide, parazitov …

Telo ravna modro, ko nam v primerih, ko nimamo dovolj energije niti za nujne naloge, preprosto ugasne željo po spolnosti. To je, po mnenju telesa, luksuzni program, ki si ga lahko privoščite le, če imate dovolj energije. Če energije ni niti za potrebe lastnega telesa, se preprosto zavrejo vsi mehanizmi, vezani na reprodukcijo.

Zato se vsako reševanje težav začne s tem, da najprej napolnimo baterije, povrnemo dober spanec, izboljšamo kakovost prehrane in zmanjšamo izločanje stresnih hormonov.

Ko potrebujemo celostno energijsko prenovo telesa, to najlažje dosežemo s prehranskimi dopolnili, ki povečajo celično energijo. Najbolj neposredno to počne tako imenovani Q1 – naš osnovni koencim NADH. Na celično energijo delujejo tudi kaskadno fermentirani pripravki, nekatere alge in številne začimbnice, o katerih lahko izčrpno berete v Ščepcu rešitve.

naravno4.jpg
...
Revija Zarja

Ker v današnjem času zelo veliko naše energije pokuri kortizol, bo težko napolniti baterije, predno zajezimo stres. Adaptogene rastline, kot so ženšen, rodiola, ašvaganda, so lahko pri tem v veliko pomoč. Zraven ne pozabite tudi na zadostne količine vitaminov B, ki urejajo energijske procese v telesu.

Kako delujejo afrodiziaki?

Afrodiziaki so vedno bili vroče blago in nanje se vežejo številne legende in obljube.

Spomnim se, ko smo se otroci (že v nižjih razredih) osnovne šole pogovarjali o johimbinu in španskih muhah. Takrat sem si to predstavljala kot nekaj, kar človeka vrže iz lastne kože in ga prestavi v svet neomejene strasti. Danes o delovanju afrodiziakov vem veliko več. Niso čudež, so pa lahko odličen veter v jadra, če znate jadrati.

Med afrodiziaki najdemo zelo veliko začimbnic. Na vrhu seznama je ingver (ki edini med začimbnicami deluje vlažilno, ogrevalno in hkrati daje energijo). Celo sveta Hildegarda je svarila, da ima ingver takšne moči, da bolne obudi od mrtvih, pri zdravih pa ga je odsvetovala, ker naj bi vzbujal preveč živalske energije.

Zelo visoko se uvršča tudi šetraj, za katerega je danes znanstveno dokazano, da dviga raven energije in preprečuje prehiter izliv semena. Znani francoski zeliščar Meseque ga je redno priporočal za več veselja med rjuhami. Po njegovih izkušnjah je ta rastlina mnogim vrnila veselje v spalnice. (Kako šetraj uporabljamo, preberite v Ščepcu rešitve. Knjigo lahko prelistate na shop.zazdravje.net).

Znanstveniki so želeli preveriti tudi afrodizične moči klinčkov in muškatnega oreščka. Alkoholni izvleček teh začimbnic so dajali mišjim samcem. Eni skupini muškatni orešček, drugi klinčke, tretja pa je dobivala generično obliko tabletke, ki jo danes večina pozna pod imenom Viagra. Rezultati so bili zelo zanimivi. Res je tabletka povzročila, da se je število naskokov samcev na samice povečalo za 11-krat, vendar tudi začimbe niso bile brez učinka. Mišji samci, ki so dobivali izvleček klinčkov, so samice naskakovali 430 % več kot v kontrolni skupini. Tisti, ki so jih spodbujali z muškatnim oreščkom, pa so to počeli 743 % (7,5-krat) več kot miške, ki niso dobivale nobenih dodatkov.

Tudi za nitke pravega žafrana je dosje dokazov za delovanje zelo zajeten. Žafranovo mleko z medom že tisočletja velja za prvovrstni afrodiziak, ki dviga energijo, vpliva na počutje in celo nevtralizira slab vpliv alkohola na spolnost.

Seznam afrodiziakov je dolg. Na njem najdemo še cimet, poper, čili, janež, koriander in rožmarin. Tega je proslavila »vodica« madžarske kraljice. Zgodba pravi, da se je »zarjavela« 72-letna kraljica z uporabo rožmarinovega hidrolata rešila revme in protina ter dosegla, da se je poljski kralj noro zaljubil vanjo. O močeh rožmarina so pisali tudi drugi zadovoljni uporabniki. Danes pa zagotovo vemo, da izboljšuje prekrvitev, deluje protivnetno in dviga energijo.

naravno rozmarin.jpg
Rožmarin
Revija Zarja

Med zelo koristne snovi za obnovo reproduktivnih moči uvrščamo matični mleček. Že dejstvo, da je čebelja matica najbolj plodno bitje na planetu, hrani pa se izključno z matičnim mlečkom, veliko pove o moči matičnega mlečka. Matica izleže 2000 jajčec na dan in ta skupaj tehtajo več, kot je težka sama. Misija nemogoče? Očitno jo matični mleček tako hitro regenerira, da tudi to zmore. 

naravno maticni mlecek.jpg
Matični mleček
Revija Zarja

Podobno deluje matični mleček na človeka. Močno obnavlja spolne funkcije, uravnava hormone in vrača energijo. Obenem pa deluje na krepitev imunskega sistema in uničuje viruse (npr. viruse hepatitisa in herpesa). Zanimivo je, da matični mleček vsebuje tudi naravne hormone – estrogen, progesteron in testosteron.

Ginko poznamo predvsem v povezavi z izboljšanjem spomina. V resnici ginko ne izboljšuje prekrvitve in energijske pretočnosti zgolj na našem »podstrešju«, temveč z enako močjo pomaga tudi v »kleti«. Kar 300 različnih raziskav potrjuje njegovo delovanje tudi na spolno slo. Skrivnost je v moči ginka, da sprošča arterije in tako izboljšuje prekrvljenost vseh organov. Po študijah sodeč začne kar polovica moških ob rednem jemanju 60 mg izvlečka iz ginka v šestih mesecih doživljati normalno erekcijo.

naravno ginko.jpg
Ginko
Revija Zarja

Nikoli slišali zanje?

Po trenutnih spoznanjih najdemo na seznamu najmočnejših rastlin čedalje več rastlin iz Južne Amerike ali z Daljnega vzhoda.

Damiana (Turnera aphrodisiaca)

naravno damiana.jpg
Damiana
Revija Zarja

Maji so to rastlino uporabljali kot naravni afrodiziak, ki izboljšuje vzdržljivost in poveča moč erekcije. Sodobne raziskave pa to potrjujejo. Zaužitje damiane pri laboratorijskih miškah občutno poveča njihovo željo po parjenju. (Int. Journal of Pharmacognosy and Phytochemic Research 2009; 1(1): 1–4).  

Botaniki so že v latinskem imenu to rastlino označili za afrodiziak. Uporabljajo jo v Mehiki in južnih delih ZDA. Liste kadijo ali iz njih kuhajo čaj. Učinki pri kajenju trajajo od ure do ure in pol. Pri uživanju čaja so blažji, vendar trajajo dlje. Čaj zato uživajo nekaj ur pred želeno spolnostjo. Kumulativni učinki pa so boljši kot trenutni. Za te je treba počakati dva tedna. Torej, redno uživanje dva tedna zelo okrepi dogajanje in željo po spolnosti. 

Muira puama (Ptychopetalum olacoides)

naravno muira puama.jpg
Muira puama
Revija Zarja

Še ena rastlina, ki so ji že v imenu zapisali namen. Drevo potence, kakor ga imenujejo domorodci, raste v pragozdovih ob Amazonki. Avtohtona ljudstva ga uporabljajo že stoletja predvsem za odpravljanje spolne izčrpanosti. Iz lubja in korenin pripravljajo čaj. Rastlina deluje tako, da energijo usmeri v medenični predel, kar pospeši prekrvitev in tudi občutljivost v tem delu telesa. Obenem pomaga »izklopiti glavo«, kar je v današnjem času verjetno eden izmed poglavitnih vzrokov težav v spolnem življenju. Dokazali so, da pri daljši uporabi rastlina vpliva tudi na večjo proizvodnjo spolnih hormonov. Uporablja se tudi pri zdravljenju izčrpanosti in reproduktivnih motenj.

Katuaba (Erythroxylum catuaba)

naravno catuaba.jpg
Katuaba
Revija Zarja

Že ajurveda ve, da so tkiva možganov in reproduktivnih organov iz enakega materiala, zato naj vas ne preseneti, da v tem besedilu najdete precej rastlin, ki delujejo tako na možgane kot na potenco. Katuaba enako kot muira puama povečuje potenco in krepi spomin. Obenem ji pripisujejo protivirusne in protibakterijske učinke. Uživanje catuabe priporočajo tudi pri psihični in fizični utrujenosti ter pri težavah s spanjem. Uporabljajo jo pri stanjih anksioznosti in depresij. V raziskavi na Univerzi Santa Catarina v Braziliji so znanstveniki ugotovili, da se pri uživanju katuabe poveča izločanje serotonina, ki velja za hormon sreče in živčnega prenašalca dopamina. Ta nevrotransmiter poživlja krvni obtok in presnovo ter mobilizira energijo – zato smo bolj dejavni, živahni in dobre volje. 

Tribulus (Tribulus terrestris)

naravno Tribulus.jpg
Tribulus
Revija Zarja

Ta tropska rastlina je znana tudi kot punkcijeva trta, caltrop, rumena trta ali kozja glava. Še posebno veseli je bodo današnji moški, saj so znanstveniki tudi z raziskavami dokazali, da uživanje pospeši nastajanje naravnega testosterona. Testosteron je tisti, ki omogoča rast mišičnih celic, poveča vzdržljivost in je nujen tudi za uspešno spolno življenje. 

Koren suma

naravno suma root.jpg
Koren suma
Revija Zarja

Tudi ta korenina prihaja z območja Amazonke in je po svojih lastnostih superživilo s široko uporabnostjo. Domorodci jo uporabljajo za dvig energije, pospešeno celjenje ran in proti bolečinam. Nadaljnje raziskave kažejo, da rastlina vsebuje 19 aminokislin, med katerimi so tudi vse esencialne. Zanimivost je še širok razpon elektrolitov, ki pomagajo telesu uravnati ionsko ravnovesje v celicah. To je še posebno pomembno v športu in drugih dejavnostih, kjer se potimo in utrujamo (spolnost je ena izmed njih).