Zgodbe

Referendum je snedel štiri milijone šolskih malic

Jelka Sežun
21. 12. 2015, 23.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kaj dobiš za 3,2 milijona evrov (razen referenduma)?

Ko to pišemo, še ne vemo, kako se bo iztekel referendum, a stal bo enako ne glede na izid. Ker pa uradnega izračuna še ni, smo vzeli kar oceno Državne volilne komisije, ki je povedala, da stroški referenduma ne bi smeli preseči 3,2 milijona evrov. Namesto da se na referendumu igramo z usodo ljudi, ali bi se dalo te dobre tri milijone evrov porabiti za kaj boljšega? Pa smo šli in pogledali, kaj ti te dni lahko kupijo trije milijoni evrov. Veliko lepih stvari. Pridite, bomo računali.

Vprašanje, kako bi oni lahko porabili 3,2 milijona evrov, smo poslali slovenski Policiji, Darsu, Gasilski zvezi Slovenije, Osnovni šoli Janka Modra in Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje. Dars očitno ni povsem razumel vprašanja in je poslal (nepodpisan) odgovor: »Spoštovani. Referendum kot eden izmed osnovnih demokratičnih postulatov ni primerljiv z gradnjo, obnavljanjem in vzdrževanjem avtocest, kar je poslanstvo Dars, zato na vaše vprašanje ne moremo odgovoriti.« Preostali, ki so razumeli, da ne napadamo »osnovnih demokratičnih postulatov«, so nam pa prijazno pomagali s podatki.
Malice za otroke. Ker gre – menda – za otroke, smo začeli pri njih. Kaj bi torej oni lahko naredili s 3,2 milijona evrov, smo povprašali pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje. Znani so po svojem projektu Botrstvo, pomagajo pa tudi družinam – s hrano, brezplačno pravno pomočjo, plačevanjem položnic. Vsaka družina ima drugačne potrebe, zato se ne da izračunati, kolikim bi lahko pomagali z zapravljenimi milijoni. So pa že pred časom predlagali, da država ustanovi poroštveni sklad za ureditev moratorijev na plačilo neprofitne najemnine, tržne najemnine in stroškov stanovanjskega kredita za reševanje osnovnega bivanjskega vprašanja družinam v stiski. S temi sredstvi bi lahko zelo učinkovito pomagali tudi njim, saj bi jim tako omogočili čas, da se postavijo na noge in uredijo materialno stanje, izognili bi se stroškom izvršb in strahu pred deložacijo.
Lahko tudi izračunamo, koliko štipendij – po sto evrov na mesec – bi lahko podelili: 2666 otrok bi jih lahko dobivalo leto dni. Zdaj morajo ti otroci čakati na zasebne donatorje, ki imajo dovolj veliko srce in dovolj globoke žepe.
Lahko poskusimo tudi izračunati, koliko šolskih kosil se dobi za en referendum, vendar so cene kosila različne, saj jih določajo šole same. Pridobili smo nekaj podatkov z različnih šol, večinoma se cene sučejo okrog dveh evrov in pol. Če vzamemo to kot srednjo vrednost, dobimo iz treh milijonov evrov dober milijon kosil ali natančneje, 1.280.000. Laže je s šolskimi malicami, tem je ceno 0,80 evra določilo ministrstvo. In torej za 3,2 milijona evrov dobimo natanko štiri milijone malic. Če imate veselje, lahko računate še naprej, na primer koliko otrok bi lahko bilo sitih in kolikokrat. S tremi milijoni evrov imate lahko zabave za ves dan.
Računalniki za šolarje. Tudi šolstvu primanjkuje denarja, pa smo zato vprašali konkretnega ravnatelja čisto konkretne šole, kaj bi se dalo narediti s 3,2 milijona. Računati nam je pomagal Gregor Pečan, ravnatelj OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani: »Prizidava šole nam stoji, ker ni denarja. S približno 450.000 evri bi lahko dokončali vse, s čimer bi pridobili nove tri učilnice, javno knjižnico in vse spremljajoče prostore. Pouk nam trenutno poteka v precej oteženih pogojih zaradi velikih generacij, ki se zadnja leta vpisujejo.«
Lahko pa pogledamo tudi širše, pravi gospod Pečan: »Na državni ravni bi lahko za več generacij pokrili vse stroške razširjenega programa OŠ (dnevi dejavnosti, šole v naravi ...), ki so glavni vzrok, da naša OŠ že dolgo ni več brezplačna. Za skoraj pol šolskega leta bi lahko pokrili strošek kosil za celotno generacijo osnovnošolcev, če pa bi se osredotočili samo na prvi in drugi dohodninski razred, pa verjetno za več kot celo leto. Pod ministrom Pikalom je bil problem oskrbe z računalniki manjkajočih 320.000 evrov. Očitno bi lahko kupili za slovenske šolarje okoli 6500 računalnikov ali približno enako število najdražjih tablic. Če bi sklenili ugoden dogovor z dobaviteljem, pa bi lahko opremili z njimi tako rekoč vse učence druge in tretje triade ...«
Oprema za policiste. In ker imamo pred očmi srce parajoče slike policijske opreme in avtomobilov, ki nam te dni lijejo iz televizorjev, pa ker angeli v modrem po vsej državi stavkajo (tudi) zaradi zastarele in dotrajane opreme, smo povprašali slovensko Policijo, kaj bi oni naredili s 3,2 milijona evrov. Oh, se jim je milo storilo, »vsekakor bi nam prejem sredstev v takšnem obsegu, poleg dodeljenih proračunskih sredstev, pomagal pri nadomeščanju iztrošene opreme in vozil. Za ta denar bi lahko nabavili med 80 in 160 novih belo-modrih patruljnih vozil s potrebno opremo. Sicer pa osebna oprema za novo zaposlenega policista  stane približno 1500 evrov, neprebojni jopič približno 800 evrov ...«
Dihalni aparati za gasilce. Gasilci so se zelo potrudili in nam nasuli kup podatkov o cenah opreme in usposabljanja. Na primer tole: za usposabljanje od pet do šest tisoč gasilcev letno so dobili 573.000 evrov, z dodatnimi milijoni bi jih lahko izobrazili petinpolkrat več. V operativnih enotah imajo skoraj 50.000 gasilcev, vsak od njih mora imeti osnovno zaščitno opremo (zaščitna obleka več kot 700 evrov, čelada 200 evrov, škornji 150 evrov, rokavice 100 evrov, torej približno 1150 evrov za gasilca). Potem je tu še izolirni dihalni aparat, ki stane več kot 1300 evrov. Gasilska avtolestev, nujno potrebna pri višjih objektih, stane okrog 700.000 evrov.
Pravzaprav je bilo še malo več. V resnici seveda skozi okno nismo zmetali samo 3,2 milijona evrov (z lopato, ob veselem prepevanju domoljubnih pesmic), kajti k denarju, ki ga je prispevala država (iz svojega najljubšega vira, davkoplačevalskega), bi bilo treba prišteti tudi stroške vseh referendumskih kampanj. Tistih proti zakonu in tistih za. Kar pomeni še več nekupljenih policijskih avtomobilov. Več nekupljenih gasilskih avtolestev, neasfaltiranih cest in nepopravljenih mostov. Pomeni manj sitih otrok, manj šolskih zvezkov, učbenikov, tablic in računalnikov.
Premislite o tem.
Ne bomo moralizirali. Ne bomo vas vprašali, ali je bilo vredno. Odgovor poznate.

Kaj dobiš za 3,2 milijona evrov

  • 1 referendum

  • 4,5 gasilske avtolestve

  • 80–160 policijskih patruljnih vozil s potrebno opremo

  • 2133 osebnih oprem za policiste

  • 2461 gasilskih dihalnih aparatov

  • 2666 štipendij

  • 2783 osnovnih zaščitnih oprem za gasilce

  • 4000 neprebojnih jopičev

  • 6500 računalnikov za šolarje

  • 1.280.000. šolskih kosil

  • 4 milijone šolskih malic

  • vse učbenike in delovne zvezke za vse učence prve triade v državi