Zgodbe

Ne maram te več

Jelka Sežun
13. 6. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ločitve slavnih – grde, umazane, zle

Prejšnji četrtek je Johnny Depp praznoval rojstni dan. Bržkone ni bil preveč razigran – ne zato, ker je naštel 53 let, ima veliko hujše probleme: nad njim visi ločitev. Grda, umazana in zelo javna. Njegova žena trdi, da jo je tepel in javnost zasipa s podobami svojih modric, ki naj bi jih povzročila njegova roka. Ali njegov leteči telefon. In zdi se, da Johnny izgublja bitko za naklonjenost javnosti.

Kot je že pred časom pravilno ugotovil pregovor, nesreča nikoli ne pride sama. Tudi Johnnyja je obiskala s čredo prijateljic. Konec maja mu je po dolgi bolezni umrla mama. Samo tri dni pozneje, 23. maja, je njegova druga žena Amber Heard po komaj petnajstih mesecih zakona zahtevala ločitev. Potem je zahtevala začasno prepoved približevanja (in jo dobila), prepoved približevanja je zahtevala je zahtevala tudi za svojega psa (ki so mu jo odrekli), v javnost pa po sočnih kapljicah spuščala podrobnosti o svojem kratkem zakonu, ki je bil, tako pravi ona, poln njegovega psihološkega in telesnega nasilja. In seveda njenega trpljenja.

Johnny se je umaknil na evropsko turnejo s svojim bendom Hollywood Vampires, aškandal mu je sledil – na Švedskem so nekateri javno pozivali k bojkotu njegovih koncertov. Ljudje iz njegovega spremstva so povedali, da je večino časa preživel v svoji hotelski sobi, še hrano si je dal prinesti v sobo. Razživel se je samo na odru. O svojem zakonu in ločitvi, ki ga čaka, ni dajal izjav.

Ljubezen nam je vsem v pogubo: razumeti morate, da gre za dve zgodbi, njeno in njegovo, ki razen obeh glavnih protagonistov nimata veliko skupnega. Vsaka ima po enega angela in enega hudiča, le da sta ti vlogi v vsaki različici drugače zasedeni. Njena zgodba, ki jo pripovedujejo njeni odvetniki, njena soseda in prijateljica, pa kup fotografij in zvočnih zapisov, ki skrivnostno najdejo pot do tabloidnih novinarjev, je veliko bolj dramatična. Pomaga tudi to, da Amber vsake toliko objokana pozira pred sodiščem, ki je že zavrnilo njeno zahtevo po 50.000 dolarjih vzdrževalnine na mesec. Njena verzija tako dobi veliko več časopisnega prostora kot njegova, ki bolj prefinjena, bolj zadržana, in jo v njegovem imenu pripoveduje njegova odvetnica, njegovi prijatelji, njegova bivša partnerka. In vsi pravijo tole: Johnny ni nasilen, Johnny je nežna občutljiva dušica. Amber je manipulatorka. Preračunljivka. Grabežljivka.

Tole je tisto najbolj žalostno, tisto, kar seže v srce in ga boleče stisne. Bila je zares velika ljubezen. Vsaj z njegove strani. Kako vemo? Ne le zato, ker njegovi prijatelji pravijo, da je bil povsem obseden z njo in slep od ljubezni, tudi zato, ker se je poročil z njo. Depp je bil v osemdesetih dve leti poročen, ko je bil še zelo mlad in še čisto nič slaven, pozneje pa o poroki očitno ni več razmišljal. Nobena od njegovih velikih ljubezni, ne Winona Ryder, ne Kate Moss in niti Vanessa Paradis, s katero je bil štirinajst let in mu je rodila dva otroka, od njega nikoli ni dobila poročnega prstana. Potem je pa šel in se lani, pri dvainpetdesetih, poročil z igralko, ki nikoli ni skrivala, da je biseksualna, ki je pred njim živela z žensko. In ta očitno nikoli ni povsem izginila iz njenega življenja.

Najraje pobijam pohištvo: Johnny in Amber sta bila soigralca v filmu Zapiti dnevnik (2011), ampak takrat se še ni vnelo, mogoče je malo tlelo, ljubezen je zares ugriznila šele pozneje, ko je leta 2012 zapustil Vanesso. Z Amber sta bila par skupaj štiri leta, zakonca pa od lanskega februarja. Poročila sta se dvakrat, morda zato, da bi bolj držalo, najprej v Los Angelesu na njenem domu, menda zato, da je lahko prisostvovala njegova, takrat že zelo bolna mama (ki pa, tako so šepetali, nove snahe ni marala), čez nekaj dni pa še enkrat na njegovem zasebnem karibskem otoku. In že na zaročni zabavi marca 2014 – ampak to je na dan prišlo šele zdaj – naj bi imela Amber pomisleke, pa jo je Johnny prepričal, ali kot je pojasnila neka njena prijateljica, »ko te hoče Johnny Depp, ne moreš reči ne. In zakaj bi?«

Od tam je šlo potem samo še navzdol, nekateri trdijo, da je zakon mučne smrti izdihnil že po nekaj mesecih, pa sta se dogovorila, da si data leto dni časa, da ga poskušata rešiti. A ga nista. Po šepetanjih iz njenega tabora, naj bi bil za polom kriva njena ognjevita neodvisnost, pa njegova negotovost in ljubosumnost. Amber je pa prilivala pregovorno olje na pregovorni ogenj in se veliko družila s svojimi lezbičnimi in biseksualnimi prijateljicami, po časopisih pozirala za provokativne fotografije, kar negotovemu zakoncu najverjetneje ne dviguje vere v ženino zvestobo.

Depp je zelo ekpsloziven, to tudi sam priznava, vendar še nikdar, nikoli v vsem njegovem razburljivem življenju ni nobena trdila, da jo je udaril. Bali pa so se ga hotelirji, v devetdesetih je razdejal precej hotelskih sob. Žensk pa, kolikor vemo, ni tepel. Nekoč, ko je po burnem prepiru s tedanjo punco Kate Moss Depp spet rearanžiral pohištvo v razkošnem apartmaju, so v hotelu poklicali policijo, ki ga je aretirala, igralec pa je pozneje epizodo ironično komentiral: »Ubil sem stoječo svetilko«.

Ob francoski pevki in igralki Vaness Paradis se je umiril. Niso ga več videvali pijanega in pohištvo se je spet začelo počutiti varno. Amber pa trdi, da je bil ob vseh nasilnih epizodah v njunem zakonu pijan ali zadet. Ali oboje. V bran sta mu stopili Vanessa in prva žena Lori Anne Alison, ki sta obe javno in jasno povedali, da Depp ni nasilen. In ni bil nikoli nasilen. Da je Johnny »čuteč, ljubeč in ljubljen človek«, je povedala Vanessa. Lori ga je opisala kot »mehkega«.

In se je seveda treba vprašati, le zakaj bi o tem lagali?

Nenavadni primer izginjajoče modrice: še vedno ga ljubim, pravi Amber (via njena odvetnika), vendar se ga bojim. Še več, da trepeta za življenje, pravi. Da je bil ves čas zakona nasilen, trdi, zares hudo pa je postalo lanskega decembra, ko naj bi jo skušal zadušiti z blazino. Aprila letos, na njen rojstni dan, je na zabavo prišel pozno in pijan, ko so gostje odšli, pa sta si silovito skočila v lase. Porinil jo je na tla, poroča Amber, potem pa je s steklenico šampanjca razbijal po hiši.

Zadnji napad se je zgodil dan po smrti njegove matere. Amber trdi, da ji je Johnny v obraz vrgel svoj telefon. Zakrožila je tudi fotografija njenega obraza z veliko modrico na desnem licu. Imela naj bi tudi videoposnetek napada, vendar ga še ni pokazala. Johnnyjevi prijatelji so pa objavili njeno fotografijo na rojstnem dnevu pri prijateljici dan po domnevnem napadu. Modrice ni nikjer videti. In zakaj domnevnega napada ni prijavila policiji, ki je prišla pogledat, kaj se dogaja? Da bi »zaščitila svojo zasebnost in Johnnyjevo kariero«, jasno, je odgovorila. Na policiji so povedali, da niso opazili nobene sledi kaznivega dejanja, Amber pa je prijavo napada vložila nekaj dni pozneje.

Potem je njen tabor poslal v boj novo fotografijo, tokrat Deppa z obvezano roko. Zgodilo naj bi se med snemanjem novega nadaljevanja Piratov s Karibov, ko je besni igralec v prepiru s pestjo treščil nič krivo steno. Depp je moral na operacijo, snemanje pa so za mesec dni prekinili.

Deppove nepremičnine, in ima jih veliko, je spet resno zaskrbelo.

Več v Zarji št. 24, 14.6.2016