Zgodbe

Ob rubežu jo je zadela kap

Katarina Šulek
28. 6. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kaj hudega se ti po takih grozotah sploh še lahko zgodi? Odrekli se bosta prav vsemu, samo da bi hči lahko doštudirala. Če le vmes ne bodo spet posegli brezčutni ljudje. Pomagajmo!

Zaradi 2800 evrov dolga banki so v njun dom prišli rubežniki. Pred najhujšim so ju potem rešili dobri ljudje, ki so zbrali denar za njegovo poplačilo. Tristo evrov imata L. in njena mama na mesec za življenje. Oče je umrl in jima pustil dolgove, tudi mama je zbolela za rakom, sama je hudo bolna zaradi šikaniranja v šoli in kapi, ki jo je zadela ob rubežu. Pomagajmo!

Za rakom zbolela še mama. Tudi mama je zbolela za rakom, a ji ga je, na srečo, poudari L., uspelo premagati. Zdaj ima velike težave z nogami in pred njo je še ena operacija. Stara je šestdeset let in kmalu se bo upokojila. »Veliko si od njene pokojnine ne obetava, saj je imela malo delovne dobe,« pravi o tem hči.

Dve leti pred smrtjo se je oče upokojil in začel dobivati približno 600 evrov pokojnine na mesec. Po njegovi smrti materi pripada 240 evrov, 185 evrov pa hčerki. Že kot dijakinja je L. na mesec dobivala 190 evrov državne štipendije. To je obdržala še zdaj, ko je študentka. Ta denar porablja za šolske obveznosti, za skripta, fotokopije, učbenike, za avtobusni prevoz do fakultete. »Če profesor zahteva, da imaš na predavanjih neko knjigo, jo pač moraš kupiti. Njega ne zanima, da nimaš kje vzeti. A tudi če knjigo najdem v antikvariatu, moram zanjo odšteti pet evrov.«

Žrtev otroškega nasilja. Levji delež njene štipendije gre za zdravila, ki so zanjo nujna, a jih ni na seznamu brezplačnih. L. namreč pestijo mnoge bolezni, od kroničnega gastritisa, sesedanja hrbtenice, ciste na kolku, astme, srčne aritmije, zaradi česar jo je že trikrat zadela blaga kap, do tako velikih težav z mehurjem, da je morala pod kirurški nož. »Do 2008. je bilo z menoj vse v redu, potem pa so se začele kazati težave druga za drugo. Najprej napadi panike. Telo se je kmalu začelo odzivati nanje. Strokovnjaki so potrdili, da moje bolezni izhajajo iz psiho-fizičnega nasilja. Od petega razreda osnovne šole me je neznosno trpinčila sošolka. To so bila celodnevna maltretiranja, posmehovanja, ustrahovanja, na spletu je objavljala moje fotografije, ne da bi me pred tem vprašala za dovoljenje … Večkrat sem na to opozorila ravnatelja in učitelje na šoli, a so se vselej postavili sošolki v bran. Je pač hči bogatih staršev. Čisto na koncu, ko se je vodstvo šole zamenjalo, so jo ustavili. Zagrozili so ji, da jo bodo izključili, če bo nadaljevala. A je bilo že zdavnaj prepozno.« Zdaj gre L. kdaj na fakulteto s katetrom, tudi po dva tedna skupaj mora  hoditi v bolnišnico po infuzijo, osem zdravil poje vsak dan, zaradi čezmernega delovanja mehurja hodi sproti k zdravniku, da ji predpisuje podloge …

Več v Zarji št. 26, 28. 6. 2016