Zgodbe

Kdo bo padel naslednji?

Jelka Sežun
31. 10. 2017, 23.00
Deli članek:

Producent Harvey Weinstein je izgubil vse, se zdi. Potem ko je veliko žensk, med njimi kar nekaj slavnih, javno povedalo, kako jih je spolno nadlegoval, ko je bilo prič preveč, da bi še lahko zanikal, ko jih ni mogel utišati z grožnjami ali denarjem, so ga vrgli iz lastnega podjetja, žena ga je zapustila, prijatelji so se mu odrekli. Res mislite, da je z njim konec? Najverjetneje ne. Čez nekaj let, ko se bodo stvari malo polegle, bo, navidezno spokorjen, spet snemal – in najverjetneje še naprej nadlegoval ženske. Samo previdneje. 

Ampak tule je pravi problem: filmska industrija je polna weinsteinov. Mnogim celo poznamo ime, časopisi so pisali o njih, pa se jim ni (še) nič zgodilo. Ogorčene reakcije žensk, ki so dolgo, predolgo molčale, dajejo slutiti, da čistke v Hollywoodu še ni konec. No, upajmo. Vprašanje je le, kateri bo naslednji. Kandidatov ne manjka.Ste že slišali za izraz »casting couch«? Star je že, nastal je v filmski industriji, izvira pa iz kavčev v pisarnah filmskih mogotcev – producentov, režiserjev, razdeljevalcev vlog –, ki so v zameno za vlogo v filmu od mladih, čednih igralk zahtevali spolne usluge, pri čemer so se kavči v pisarnah izkazali za zelo praktične. Tudi od moških so včasih zahtevali tovrstno plačilo, ampak takih primerov je precej manj. Konec koncev je tudi žensk na visokih položajih v filmski industriji bolj malo.

Nekateri igro sprejmejo. Saj je samo seks, si dopovedujejo. Drugi je ne. Nekatere zvezde so do svojega statusa priplezale preko postelj. Ali kavčev. Nekateri so spolnim uslugam rekli ne in pristali v pozabi. Saj ni problem v enem Harveyju Weinsteinu. Ali enem Billu Cosbyju. Problem je v tem, da je filmska industrija, pa ne samo v Ameriki, pa tudi ne samo filmska industrija, tudi glasbena, televizijska, prav tako kot politika in šport, polna cosbyjev in weinsteinov, ali kot je rekla britanska oskarjevka Emma Thompson (tista, ki je tudi  rekla, »svoja dvajseta sem preživela tako, da sem skušala iz svojih ust spraviti jezike starih dedcev«), tako obnašanje je endemično in je del uveljavljenega sistema. In tega bi bilo treba spremeniti. »Eden velikih problemov v sistemu je ta, da je toliko slepih oči, ne moremo večno kriviti žensk, ki se jim to dogaja. One so tiste, ki morajo spregovoriti.«

Pa bodo res? In katera bo naslednja zvezda, ki jo bodo sklatile z neba?

Arnold Schwarzenegger? Najprej bodibilder, potem igralec, kalifornijski guverner in nazadnje voditelj resničnostne oddaje Vajenec, ki jo je podedoval po Donaldu Trumpu, zdaj ameriškem predsedniku in dolgoletnem šovinistu, neskesanem grabitelju muc in prsi. Kot njegovemu predhodniku tudi Schwarzeneggerju roke rade nepovabljene uidejo na kakšne jedre prsi ali mično ritko zelo šokirane lastnice. Eden prvih zapisov o tem se je pojavil leta 2003 (pred tem pa leta 2001 še članek Arnold barbar v filmskem mesečniku Premiere), samo nekaj dni pred volitvami za guvernerja Kalifornije, na katerih je kandidiral. In tudi zmagal, ob tem pa ves čas trdil, da gre za politično gonjo. Los Angeles Times je v seriji člankov trdil, da je v četrt stoletja Schwarzenegger nadlegoval več žensk. Šest jih je povedalo svojo zgodbo – tri je grabil za prsi, eno za zadnjico, eni je v hotelskem dvigalu poskušal sleči kopalke, šesto si je potegnil v naročje –,  dve sta se izpostavili tudi z imenom. Potem se je guverner napol opravičil – priznal je, da se je »včasih grdo obnašal«, še vedno pa je trdil, da je veliko stvari v člankih neresničnih. Žena Maria Shriver ga je ves čas podpirala. Seveda pa je bilo to nekaj let prej, preden je izvedela, da ima Arnold nezakonskega sina z njuno gospodinjo. Ženske, ki so se izpostavile, so bile deležne javnega zmerjanja in posmeha. Deset tisoč naročnikov je odpovedalo časopis. »Me je posilil? Ne,« je rekla ena od njegovih žrtev. »Me je ponižal? Pa še kako.«

Donald Trump, prvi voditelj Vajenca, se ni nikoli opravičil. Več kot ducat žensk ga je obtožilo spolnega napada. Zgodb ni komentiral ali pa je trdil, da so lažne.

Zdaj razumete, zakaj so žrtve slavnih nadlegovalcev raje tiho?

Steven Seagal? Sredi devetdesetih je bil eden najbolje plačanih zvezdnikov akcijskih filmov. Mlade igralke si je rad naročal kar na dom na zasebne »avdicije«, sprejemal pa jih je samo v halji. Mlade ženske je najemal tudi kot osebne pomočnice in jim dal zelo hitro vedeti, da je ena od njihovih najpomembnejših zadolžitev »masaža«. Ena, ki mu je zelo hitro in z velikimi težavami ušla, je pravila, da je imel vedno ob sebi dve ruski pomočnici, ki sta mu bili za spolne usluge na voljo 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Kljub temu si je najemal nove in nove pomočnice. Blair Robinson, vnukinja slovitega pevca Raya Charlesa, je dala odpoved po enem samem dnevu službe – takrat, ko je spoznala, kaj njen delodajalec pričakuje od nje. Kelly LeBrock, ki ga je zapustila po devetih letih zakona, je poročala o posilstvih in zlorabah.

Casey Affleck? Njegov letošnji oskar za glavno moško vlogo v filmu Manchester by the Sea je izgubil nekaj svojega sijaja pod težo škandala – mlajši brat Bena Afflecka si nikoli ni povsem opral imena, potem ko sta ga tožili producentka in snemalka filma I'm Still Here (2010) zaradi njegovega šovinističnega obnašanja na snemanju. Da ji je večkrat grozil, je navajala producentka, da jo je skušal prisiliti, da bi z njim delila hotelsko sobo, da je vsem ženskam na snemanju pravil »krave«. Snemalka je na sodišču poročala, kako je lezel k njej v posteljo in kako je pri seksističnem ravnanju z ženskami spodbujal tudi druge člane ekipe. Mlajši Affleck je vse zanikal in ju tožil nazaj, a so se nazadnje poravnali brez sodišča.

Oliver Stone? Režiser je bil eden redkih, ki so stopili v bran Weinsteinu, pa se je potem oglasila ženska, nekdanja Playboyjeva zajčica, in povedala, kako jo je Stone zgrabil za prsi na neki zabavi. Stone in Weinstein sta dva tiča iste baže, je rekla: »Če nekaj takega naredita eni, bosta to naredila tolikim, kolikor jim bosta nekaznovano lahko.« Stone je uvidel, da stvari ne gredo v pravo smer, in umaknil svojo podporo.

John Travolta? Pred leti se je obtožb o spolnih napadih otepal tudi (domnevno srečno poročeni) John Travolta, le da so njega nadlegovanja obtoževali moški. Kar precej moških. Nekateri so ga tudi tožili, vendar Travolta nikoli ni bil obsojen. Niti pred sodišče ni prišel, ker so tožitelji nenadoma umaknili tožbe. Verjetno so jim v zameno za molk ponudili denar in so se poravnali brez sodišča. Ampak to je težko ali celo nemogoče dokazati, razen v dveh primerih, ko so se novinarji dokopali do papirjev zavarovalnice, ki je dvema od obtoževalcev izplačala odškodnino. Prvi se je oglasil zaposleni na neki luksuzni križarki, ki je trdil, da se je Travolta pred njim slekel in ga prisilil, da se je dotikal njegovega penisa. Istega leta sta se oglasila še dva maserja in trdila, da ju je igralec spolno nadlegoval, pozneje pa še štirje moški z zelo podobnimi trditvami. Nobena od tožb ni prišla na sodišče.

James Toback? Scenarist (nominiranec za oskarja za film Bugsy) in režiser Toback je že dolgo na slabem glasu, ki hitro postaja še slabši. Sredi oktobra je Los Angeles Times objavil raziskavo, v kateri ga je kar osemintrideset žensk obtožilo spolnega nadlegovanja. V samo dveh dneh po objavi se je časopisu oglasilo še več kot dvesto žensk z zelo podobnimi zgodbami o Tobacku – večinoma so pravile, kako je kar sredi Manhattna pristopil in jim ponujal vlogo v filmu v zameno za spolne usluge. Podobne prijave zadnje dni dežujejo na losangeleško policijo, kjer jih preverjajo in se odločajo, ali naj uvedejo preiskavo. Manhattansko tožilstvo je uvedlo posebno številko, kamor ga ženske lahko prijavijo. Toback vse zanika. Njegov dolgoletni agent mu očitno ne verjame, saj je presekal vse vezi. Zdi se, da Hollywood jemlje zalet, da bo »spodnesel še enega prasca«, kot je tvitnila igralka Asia Argento, ena od tistih, ki so nastopile proti Harveyju Weinsteinu.

Več v Zarji št. 44, 30.10.2017