Zgodbe

Kontracepcija – ali res veste vse?

Marija Šelek
30. 10. 2017, 09.13
Posodobljeno: 2. 11. 2017, 09.17
Deli članek:

O kontracepciji se je treba nenehno pogovarjati. Metode so bolj ali manj poznane, z leti se materiali izboljšujejo, hormoni naj bi bili prijaznejši do telesa – tukaj so kontracepcijska sredstva nove dobe, kot pravijo materničnim vložkom s hormoni (IUS – intrauterini sistemi), pri tem pa pozabljamo na recimo dobro staro diafragmo in kondom, ki edini preprečuje spolno prenosljive bolezni. To ni samo virus HIV, temveč so tudi presneto nadležen virus herpesa, genitalne bradavice in rak materničnega vratu, ki ju povzroča virus HPV. Na vse to sta opozorili ginekologinji Sabina Senčar in mag. Urška Bizjak Ogrinc.

Peter Irman
Ginekologinji Sabina Senčar in mag. Urška Bizjak Ogrinc

Izbira kontracepcije je še vedno na plečih ženske, razen pri kondomu, ki bi moral biti nujni spremljevalec vseh, ki pogosto menjavajo spolne partnerje. Ko se odločamo za primerno zaščitno sredstvo, ginekologe zanimajo leta, zdravstveno stanje, ali ste že rodili, kdaj bi radi spet zanosili in ali imate stalnega partnerja. Najbolj razširjena kontracepcijska metoda je še vedno hormonska tabletka, pri čemer sogovornici pogrešata malce več poudarka na njenih slabostih. »Vedno jo omenjajo kot brezmadežno kontracepcijsko sredstvo, s samimi prednostmi, češ, večno boš mlad, brez mozoljev, menstruacije – ali pa bodo minimalne in brez bolečin, nemoteno se boste lahko ukvarjali s športom, nobenih težav ne bo s hormoni, poleg tega omenjajo tudi preventivo pred rakom. V resnici pa ni tabletke, ki je učinkovita, pa na drugi strani ne bi imela stranskega učinka,« sta soglasni ginekologinji, ki se sicer strinjata, da smo s kontracepcijsko tabletko ženske res veliko pridobile. »Vendar je žalostno, da prihaja k nam vedno več mam s komaj dvanajstletnimi hčerkami, za katere hočejo, da jim predpišemo kontracepcijske tabletke, bodisi zato, ker jih menstruacija moti pri plavalnih treningih ali drugih športih (zaradi izgube dni, ko ne morejo trenirati zaradi bolečih menstruacij), ali pa so slišale, da bodo tako izboljšale stanje kože. Deklicam, ki niso spolno dejavne, že dermatologi predpisujejo kontracepcijske tablete. In potem bi jih tudi jemale kar brez prekinitve. To je res problematično – še posebej pri tako mladih puncah, pri katerih se menstruacijski ciklus sploh še ni vzpostavil, na tak način popolnoma zablokiraš delovanje jajčnikov. Kot da bi jih kastrirali,« je neposredna Urška Bizjak Ogrinc in zatem opozori na kasnejše težave, ko bi radi zopet vzpostavili proces ovulacije.

Pozor, spolno prenosljive bolezni! Še vedno velja, in na to preradi pozabljamo, da tabletka ščiti zgolj pred neželeno nosečnostjo, kaj pa spolno prenosljive bolezni? Še posebej mladi, ki po navadi nimajo rednih spolnih odnosov in stalnih partnerjev, večkrat eksperimentirajo in bi se morali tega še kako dobro zavedati. Ginekologi poudarjajo dvojno zaščito – torej hormonsko tabletko in kondom. »Največkrat pomislimo samo na virus HIV, kaj pa razne klamidije – tiha okužba, ki povzroča dolgoročno neplodnost, saj uničuje sluznico v jajcevodih in povzroča medenična vnetja – humani papiloma virus (HPV) in herpes? Veste, kaj je to, imeti herpes? Imeti tako infekcijo je katastrofa! Herpesa se nikoli več ne znebiš, pojavi se vedno, ko vam pade odpornost, pri čemer imate hude bolečine, ne morete lulati. Pred časom sem imela pacientko, ki je bila zaradi tega res v stiski, najhuje pa se ji je zdelo to, da je bila ob obisku na urgenci vpisana v register spolno prenosljivih bolezni z imenom in priimkom. Ne predstavlja si, kako bo, ko bo spoznala novega partnerja – naj mu za okužbo pove že na prvem ali drugem zmenku?« razlaga Bizjakova.

Humani papiloma virus (HPV) povzroča raka na materničnem vratu, ki je do 40. leta na prvem mestu med vzroki umrljivosti mladih žensk. Kondilomi oziroma genitalne bradavice, to so bradavicam podobni izrastki na sluznici, so prav tako zelo razširjena težava, o kateri pa se ne govori tako pogosto. Tudi njih povzročajo humani papiloma virusi (najpogosteje HPV tipa 6 in 11). Kar nekaj spolno prenosljivih bolezni torej, ki škodujejo dolgoročno – še posebej mlajšim, saj je njihova sluznica drugačna, ranljivejša kakor pri starejših.

Ne seksaj pred 16. letom. Sluznica pri majhni punčki je drugačna kot pri odrasli spolno aktivni ženski. Pri deklicah je občutljivejša, v puberteti mora ščititi pred trenjem, vmesna faza (začetek pubertete) pa je problematična, ker se celice pod vplivom hormonov preobražajo iz ene sluznice v drugo. Takrat se sluznica deli. Virus napade celico in za razmnoževanje vedno uporablja gostiteljev DNA, zato so najbolj ogrožene celice, ki se hitro delijo. Obdobje spreminjanja sluznice pri deklicah je torej nevarno oziroma še posebej tvegano za kronično okužbo z virusom. »Za nekatere tipe virusa HPV imamo cepivo, sicer pa za viruse ni zdravil, in ko ste enkrat okuženi, gre za kronično vnetje, ki dela raku podobno simptomatiko, tudi predrakava in rakava stanja. Zato je poleg čustvenih razlogov tudi iz zdravstvenega vidika res priporočljivo s spolnimi odnosi začeti čim kasneje ali vsaj po 16. letu. Ko damo takemu dekletu hormonsko kontracepcijo, upočasnimo tudi prej omenjeno preobrazbo sluznice. Se pravi, da je dlje bolj ogrožena. Utrjena ženska pri 45. letih bo redko žrtev takega kroničnega vnetja in tudi prognoza ne bo tako huda,« pojasni Senčarjeva, ki toplo priporoča, da vsako dekle pred prvim spolnim odnosom obišče ginekologa.

Več v reviji Zarja, 30. oktober 2017