Katja Šergan Božič: Ne postavljam si več nobenih meja

Kristian ni več avtist!

Katja Božič
14. 11. 2017, 02.12
Deli članek:

Katja Šergan Božič: Ne postavljam si več nobenih meja

Andrej Križ
Katja si ne postavlja nobenih meja več, želi si, da bi Kristian nekoč lahko samostojno zaživel.

V zadnjih nekaj letih se je zgodilo toliko neverjetnih stvari, da si Katja Šergan Božič, mama Kristiana, fanta, ki je pri skoraj treh letih dobil diagnozo težje oblike avtizma, ne postavlja več nobenih omejitev. »Označen je bil za 'doživljenjsko nesposobnega', s pojasnilom, da zdravljenja za to bolezen ni.« A se kljub temu ni nikoli predala in je nenehno iskala poti za izboljšanje sinovega stanja. Posebni dieti in trem operacijam z izvornimi celicami, za katere so zbrali donatorska sredstva – denar je s svojimi razstavami neverjetnih origamijev zbiral tudi Kristian sam, so lani dodali še terapijo izplavljanja aluminija in drugih težkih kovin iz telesa s posebnim razstrupljevalnim pripravkom RENS – H (iz izvlečkov več vrst alg) – in že po enem mesecu so bili rezultati presenetljivi. Medtem ko so rezultati Kristianovih testov za avtizem še lani kazali težjo obliko avtizma, so bili julijski testi osupljivi – šestnajstletnik je izven avtističnega spektra, torej ni več avtist!

Kako je to mogoče? Katja je prepričana, da je to posledica vsega, kar so počeli. Naj spomnimo. Kristian naj bi se do prvega leta povsem normalno razvijal. Pri enajstih mesecih je shodil, jedel vse po vrsti, začel izgovarjati prve zloge in posnemal svojega dve leti starejšega bratca Aleksandra. Po Katjinih besedah je začel vidno nazadovati po obveznem cepivu MMR. Nehal je izgovarjati zloge, ki jih je že usvojil, zavračal je hrano – vsak dan je želel jesti enako, postajal je vse bolj nemiren in hiperaktiven, nehal se je odzivati na svoje ime, izogibal se je očesnemu stiku, začel je z glavo butati ob steno, se metati po tleh, jesti omet s sten, spuščal je čudne glasove, kričal je, ponoči pa ni spal. V vrtcu mu niso bili kos, zato so ga morali izpisati. Deček je dobil diagnozo najhujša oblika avtizma in Katja se je v tistem trenutku odpravila na dolgo pot raziskovanja, odločena, da bo sinu pomagala po svojih najboljših močeh. Kljub mnogim težkim trenutkom – med drugim se je Kristian med svojimi izbruhi večkrat poškodoval – nikoli ni izgubila upanja, ki jo še vedno drži pokonci. Prvi spodbudni rezultati so se pokazali že pred več kot desetletjem s posebno dieto brez glutena, kazeina, soje in sladkorja. Sledilo je zdravljenje črevesnih infektov in razstrupljanje fantovega organizma, saj so preiskave njegovih las in blata pokazale tudi povečano koncentracijo težkih kovin, predvsem živega srebra in aluminija. Naslednji korak pa so bile operacije z izvornimi celicami pri avstrijskem zdravniku Georgu Korbinii na Dunaju. »Na kliniki so zdravili že ogromno avtistov in pri njih po posegu zaznali napredek. Zdravnik je menil, da ima tudi Kristian dobre možnosti, vendar me je opozoril, da napredek ne bo trajen, če se ne očisti aluminij iz njegove možganske votline in telesa,« je pripovedovala Katja.

Učinkovito razstrupljanje. Junija lani smo ga obiskali po prvem takem posegu. Fant je govoril, ponavljal stavke, bil umirjen, znal na računalniku poiskati stvari, ki so ga zanimale, na klaviature je začel igrati pesmi po posluhu ter izdelovati čudovite in zelo zapletene origamije. Izvidi njegove krvi po posegu pa so pokazali, da ima v telesu še vedno aluminij, ki uničuje njegove zdrave in vbrizgane izvorne celice, zato je bilo treba postopek ponoviti, aluminija pa se znebiti, da mu ne bi še naprej delal škode. »Aluminij se je uskladiščil globoko v celicah in možganih ter mu tam delal škodo. Zato je bilo treba hkrati najti učinkovit razstrupljevalni postopek, ki bi aluminij izločil iz organizma.« Preko Igorja Gošteta, odgovornega urednika ETV, ki je pomagala zbirati donatorska sredstva za posege (en stane okoli 14.000 evrov), je izvedela za gospoda Zorana Dernovška, slovenskega inovatorja s pripravkom RENS-H (rapid effect natural supplement), učinkovitim razstrupljevalnim protokolom, klasificiranim kot prehranski dodatek, ki je narejen iz izvlečkov več vrst alg.

Več v Zarji, 14.11.2017