marijana, roberto, bojan krstić Svet24.si

Divjanje krivo za smrt Bojana, Marijane in njunega...

dart Svet24.si

Neflimski armagedon

20170330-00770088 Necenzurirano

Zakaj je morala čez noč oditi direktorica ...

kmetic pirc musar fb Reporter.si

Kaj se je predsedniška kandidatka Nataša Pirc ...

roglic 22 Ekipa24.si

Kaj hudiča se gredo? Nov, hud napad na Rogliča! ...

Princ Andrew, vojvoda yorški, Kralj Charles III, Princ Edward, Grof Wessexa, Anne,Princesa Odkrito.si

Princ Andrew je z Diano načrtoval zaroto proti ...

ilka stuhec Ekipa24.si

Groza, kriki strahu in... užitka! Kaj je naredila...

Zgodbe

Zdaj sem končno srečen

Pred kakšnimi petimi ali šestimi dnevi je mladenič iz Slovenije z nasmehom na obrazu za seboj zaprl vrata bolnišnice ST Medica v beograjskem naselju Voždovac, v kateri deluje Center za urogenitalno in rekonstruktivno kirurgijo. Operacija, na katero je prišel, je uspela. Tisti, ki poznajo »čudodelnika«, ki ga je operiral – prof. dr. Miroslava Lj. Đorđevića –, vam bodo povedali, da drugače tudi ni moglo biti. Za doktorjem Đorđevićem, specialistom otroške kirurgije, urologije in genitalno-rekonstruktivne kirurgije, strokovnjakom, ki uživa ugled po vsem svetu, je namreč že več kot 1300 uspešno opravljenih operacij spremembe spola. Fant iz Slovenije, ki je v Beograd prišel kot ženska, je le eden od njegovih številnih pacientov.

V nekaj več kot mesecu dni je bil to že drugi pacient iz Slovenije, pri katerem je ekipa prof. dr. Miroslava Đorđevića opravila operacijo spremembe iz ženskega v moški spol. Celotne stroške posega je pokril slovenski zavod za zdravstveno zavarovanje. Prof. dr. Miroslav Đorđević nam je povedal, da njihov beograjski center vsako leto obiščejo od dve do tri transspolne osebe iz Slovenije, ki jim nato z operacijo spremenijo spol.

V Sloveniji začnejo, v Beogradu končajo. »V Sloveniji je tako, da plastični kirurgi tam opravljajo operacije, s katerimi paciente iz moškega spremenijo v žensko. Za spremembo spola iz ženskega v moškega opravijo slovenski plastični kirurgi operacijo zgornjega dela telesa oziroma odstranijo dojke. Za spremembo spolnih organov se običajno obrnejo na nas. Izredno dobro sodelujem z dr. Petrom Zormanom iz Ljubljane, najbolj izkušenim slovenskim plastičnim kirurgom, ki se ukvarja s transspolnimi osebami. Gre za dvostransko sodelovanje, pri čemer razmišljamo o tem, da bi delali tudi na območju Slovenije. Za to naše delo se zanimajo tudi urologi. Nekaj slovenskih urologov je že obiskalo naš center v želji, da bi izboljšali in dopolnili svoje znanje,« je pojasnil prof. dr. Miroslav Đorđević.

Ob koncu lanskega leta je zdravniški tim beograjskega centra za genitalno kirurgijo uspešno spremenil spol danes uspešnemu študentu iz Ljubljane, ki se je odločil, da bo z bralci Zarje delil svojo življenjsko zgodbo. Prosil nas je, naj ne razkrijemo njegove identitete, ker namerava ostati v Sloveniji in delati v javnem sektorju. Želi si, da ostane to izključno njegova zgodba in zgodba njegovih najbližjih, pa ne zato, ker bi se samega sebe sramoval, temveč zato, ker hoče ohraniti zasebnost. Po njegovem videzu nikakor ni mogoče ugotoviti, da nekdaj ni bil moški. Na vprašanje, kako so ga poimenovali ob rojstvu, je odgovoril: »Če ni nujno, na to vprašanje ne bi odgovoril.« Ta del življenja je, kot pravi, že zdavnaj pustil za seboj.

Nisem hotel obstajati kot punčka. »Že v zgodnjem otroštvu sem imel občutek, da ni vse tako, kot bi moralo biti. Bil sem molčeč in vase zaprt otrok. Takrat nisem vedel, zakaj. Rad sem se igral z dvema prijateljema. Preden smo se začeli igrati, sem svoje ime vedno spremenil v fantovsko. Še zdaj se spominjam, da se mi je v tistih trenutkih zdelo, da je vse skupaj dobilo smisel. Ta občutek notranjega miru pa je nato izginil v hipu, ko smo se razšli in je vsak od nas odšel na svoj dom. Z odraščanjem je postajalo vse bolj neznosno. Vsak dan je prinesel nove skrbi in skušnjave. Od vsega je bila najhujša tista borba med možgani in telesom, ki mi je vsak dan do zadnje kaplje posrkala vso energijo. Nisem hotel obstajati. Pravzaprav v pravem pomenu te besede v resnici nisem obstajal,« je pripovedoval.

Prof. dr. Miroslav Đorđević je pojasnil, da je transspolnost stanje spolne neusklajenosti – človek se genetsko rodi kot pripadnik enega spola, a ne sprejema svojega telesa in spolovil ter teži k temu, da bi se njegov spol spremenil. Ta proces je nemogoče preprečiti. Če se transspolnim osebam ne pomaga, se lahko njihovo življenje konča tragično.

Napačna puberteta. Glavni problem se pojavi v obdobju odraščanja, ko transspolni posamezniki doživljajo »napačno« puberteto – fantom rastejo prsi, deklicam penisi. Zdravniki se veliko ukvarjajo z vprašanjem, ali bi bilo treba pri transspolnih posameznikih »ustaviti« puberteto in ali bi lahko to nato ogrozilo njihov razvoj. Številni so prepričani, da se transspolni ljudje za operacijo odločijo iz kaprice, kar je seveda povsem zmotno. Ti ljudje trpijo tako duševno kot telesno. V Evropi je okoli milijon in pol registriranih transspolnih oseb, v Ameriki in Kanadi pa še dodatnih 1,4 milijona. To je velikanska skupina ljudi, ki zahteva vse oblike pomoči in razumevanja, je poudaril zdravnik.

»V nekem obdobju sem naletel na zgodbo o transspolnih osebah. Ko sem bral, mi je bilo vse nekako blizu, znano, moje ... Je pa nato minilo še nekaj časa, preden sem poklical na številko, ki sem jo ves čas imel ob sebi. To je bila številka psihiatrije, ki se ukvarja s problematiko transspolnosti. Ko sem končno poklical, so mi povedali, da se s transspolnimi osebami ukvarja samo en strokovnjak, ki pa je zaradi zdravstvenih razlogov že dlje odsoten. To je pomenilo nadaljnje čakanje. Prvi pregled pri psihiatru sem imel šele približno eno leto po prvem klicu. Dolgo sem hodil k psihiatrinji, ki se je hotela dodobra prepričati o tem, da gre v resnici za motnjo spolne identitete. Ko so to čez čas potrdili tudi psihološki testi, sem dobil potrdilo, da lahko dobim nove dokumente – tiste, ki so bili zame edini pravi. Naslednji korak je bila hormonska terapija, nato mastektomija,« je razlagal študent iz Ljubljane.

V Beograd hodijo z vsega sveta. Postopek spreminjanja spola poteka po že ustaljenem sistemu: prvo srečanje je domena psihiatrov in psihologov. Na podlagi njihovih priporočil nato transspolne napotijo k endokrinologu in začnejo hormonsko zdravljenje, ki traja najmanj eno leto. Nato sledi operacija, je povedal prof. dr. Miroslav Đorđević.

Med hormonskim zdravljenjem uživajo moški estrogen, ženske pa testosteron. V tej fazi zdravljenja se začenjajo kazati tudi vidne spremembe na koži. Tisti, ki želijo tudi fizično odstraniti znake spola, v katerem so bili rojeni, gredo nato na operativni poseg. Za operacijo se lahko prijavijo starejši od 18 let. Med tistimi, ki se odločijo zanj, prevladujejo ljudje, stari od 18 do 25 let. Tudi ta podatek priča o tem, da je družba zdaj veliko strpnejša do transspolnih oseb, ki se jim ni več treba skrivati in pretvarjati za vsako ceno. Še pred dvajsetimi leti so se za spremembo spola odločali posamezniki, stari od 40 do 50 let, medtem ko so zdaj pacienti te starosti izjema. Moške kastrirajo in jim oblikujejo sramne ustnice, lahko pa jim naredijo tudi silikonske dojke. Ženskam iz klitorisa izoblikujejo penis, odstranijo jim jajcevode in maternico ter dojke. V ST Medica stane poseg okoli osem tisoč evrov, pač odvisno od težavnosti operacije. To je cena za paciente iz držav, ki so nastale po razpadu nekdanje Jugoslavije. Za »popolne tujce« stane poseg okoli 15.000 evrov, kar pa je prav tako bistveno ceneje kot denimo v Ameriki, kjer je treba za takšno operacijo plačati okoli 50.000 evrov. Zaradi cene in predvsem vrhunskih strokovnjakov klinike na Voždovcu se za spremembo spola v Beogradu odločajo pacienti z vsega sveta. Ob tem naj omenimo, da je Chaz Bono, otrok slavne pevke Cher, ki se je rodil kot deklica, zdaj pa je v procesu spreminjanja spola, ves čas v stikih s prof. dr. Miroslavom Đorđevićem in da bo, ko se bo odločil za kirurško spremembo spola, to storil prav v ST Medica.

Več v Zarji št. 3, 16. 1. 2018.