Zgodbe

Solze pod pajčolanom

Jelka Sežun
21. 5. 2018, 23.00
Deli članek:

Britanska kraljevska poroka

Tole bo, mislim, ljudem od te poroke najbolj ostalo v spominu – ne blišč, ne pomp, ampak to, kako zelo srečen je bil par pred oltarjem. Kako sta se gledala. Kako sta se smehljala. Kako so njuni nasmehi zasenčili sonce.

V tem članku nihče ne bo ničesar »dahnil«. Noben da ne bo »usoden«. Obljubimo. In lahko torej povsem varno berete naprej.

Da bo to revolucionarna poroka (no, skoraj), so napovedovali; da bo poroka, ki bo na drobne koščke raztreščila okorelost in zatohlost v strog protokol vpetih kraljevskih porok, razigrana zaročenca Harry in Meghan sta nam obljubila, da bo to sveža sapica, sproščena, radostna, manj formalna poroka. Ne moremo reči, da nista držala besede: namesto tradicionalnih sadnih poročnih tort so svatom postregli s slaščičarsko kreacijo z masleno kremo z okusom bezga in limone. Iz Amerike sta uvozila temnopoltega pridigarja. Zvečer na zabavi je imela govor nevesta.

Sicer je bilo pa še kar tradicionalno.

Manj drame, lepo prosimo!Kraljevsko poroko mora seveda spremljati drama. In, oh, koliko drame so uspeli nabutati v tisti teden pred poroko! En sam teden je priskrbel materiala za najmanj tri dnevne žajfnice, za vsaj en telefilm, morda bi se dalo iztisniti tudi kakšno odrsko tragedijo. In še za tabloide je ostalo več kot dovolj. Preobrat je sledil dramatičnemu preobratu in ravno ko smo spet začeli dihati, je sledil nov zasuk, ki je vse skupaj prekucnil na glavo. Eno usodno razkritje je komaj zmagoslavno zakikirikalo, ko ga je z naslovnic že pregnalo naslednje, nič manj usodno in dramatično.

Že mesece pred poroko so vročično ugibali, ali bo nevestin oče Thomas Markle prišel na poroko. Njegov sin iz prvega zakona, Thomas mlajši, je trdil, da nevesta očetu niti vabila ni poslala. A so potem uradno naznanili, da bo oče Meghan pospremil pred oltar. Vabilo je torej očitno dobil, si zdaj nacija lahko oddahne? Ne, kajti potem se je pokazalo, da je Thomas, ki naj bi ga paparaci fotografirali pri pripravah na poroko, za te fotografije poziral in bil za to (dobro) plačan. Osramočeni oče je sporočil, da ga ne bo na poroko.

In izginil.

Meghan ga je zaman poskušala dobiti na telefon. Nazadnje mu je poslala SMS, da ga ima rada in da mu nič ne zameri. Zdaj bo menda vse v redu? Ne, ne bo, kajti potem je Thomas, ki je bil spet pripravljen priti na poroko, dobil hude bolečine v prsih. Srčni napad. V sredo so ga operirali. Operacija na srcu je bila uspešna, a zdaj je bilo povsem in nepreklicno jasno, da Thomas W. Markle ne bo uspel priti na hčerkino poroko. Kdo, oh, kdo bo zdaj spremil punco do oltarja!, so obupano vili roke tabloidi. No, njen bodoči tast, princ Charles, kdo pa drug! Princ na belem konju. Minus konj.

Ko smo bili čustveno že povsem izčrpani od tega preobilja drame, je hvalabogu končno le prišel poročni dan. Dolgoročne napovedi so mračno grozile s plohami, povsem izčrpani orgnizatorji poroke so mrzlično kovali plan B za primer slabega vremena, a ko se je zazoril poročni dan, je bil sicer zjutraj še malce hladen, vendar jasen in sončen. Brez oblačka. Popoln.

Ne pozabite se zaščititi pred soncem, so Britance, ki so že od ranih jutranjih ur rajali na ulicah, opozarjali vremenarji. In torej ni bila poroka v dežju, bila je poroka s kremo za sončenje. Natanko taka, kakršne imamo radi.

Na ulicah Windsorja je bilo okdog 100.000 ljudi. Nekateri so že več noči pred tem spali na ulici, da so si zagotovili najboljše mesto. Kajti lovili so tako rekoč zadnji vlak, tole je bila zadnja velika britanska kraljevska poroka te generacije. S Harryjevo poroko so vsi britanski za zakon godni princi oddani. Zdaj čakamo na naslednjo generacijo. Prinček Jurij ima že štiri leta, samo še kakšna tri desetletja, pa smo tam.

Vsi so prihajali. Napoved, da na poroki ne bo politikov, ni bila povsem točna, prišel je John Major, bivši britanski ministrski predsednik. A so ga povsem zasenčili številni zvezdniki filma, glasbe, televizije in športa. Prišel je David Beckham (odločno preveč potetoviran) z Victorio (v modri obleki in rdečih čevljih) , prišel je George Clooney (edini med svati v srebrno-sivi obleki) z ženo Amal v bleščeče rumeni, pa Elton John (v rožnatih očalih) z možem (ni jima bilo treba daleč, saj živita v Windsorju), Oprah Winfrey v pudrasto roza (sprva si je izbrala bež obleko Stelle McCartney, v petek spoznala, da je obleka preveč bela, zato so ji čez noč naredili novo, ni to požrtvovalno?), Serena Williams, tudi v rožnatem – so morda dobili kakšno skrivno navodilo »svatujte rožnato«? – pa pevec James Blunt (v črni obleki, hvalabogu, v rožnati bi bil čuden), prišla je Dianina družina, Spencerji, pa Williamovi sorodniki Middletoni. Prišli sta tudi Harryjevi bivši punci Chelsy Davy in Cressida Bonas. In številni prinčevi sorodniki, strici in tete, bratranci in sestrične. Prišla je – malce nepričakovano – celo Fergie, bivša žena princa Andrewa, nekdanja Dianina prijateljica, ki je znala zakuhati dvorni škandal kot nobena druga. Tudi še takrat, ko so jo že pregnali z dvora. Kraljica Elizabeta čisto zares ni imela sreče s snahami.

Medtem ko so še zadnji povabljenci kapljali v kapelo, so kamere prvič pokazale povorko limuzin, ki so peljale nevesto njeni usodi naproti. Sedela je zraven svoje mame in kljub pajčolanu se je jasno videlo, da se smehlja.

Nje pa (zelo dolgo) ni b'lo. Pri oltarju sta jo čakala ženin in njegova poročna priča, brat William, oba v črnih uniformah. Bele rokavice sta pred vhodom v kapelo že snela. Težko je reči, kateri je bil videti bolj živčen in bolj prestrašen. William, vojvoda Kambriški, se je skušal malce nasmehniti, pa mu ni dobro uspevalo. Harry je vzdihoval in gledal v strop. Limuzine v nevestinem sprevodu so še vedno počasi drsele skozi vzklikajočo množico.

Potem sta se pred vhod ripeljala Charles in Camilla, tudi ona v rožnatem, in takoj za njima princ Philip in kraljica v limetino zelenem klobuku in plaščku, ki je spodaj razkrival pisano zeleno-vijoličasto obleko. Princa pred oltarjem sta bila samo še dve nervozni lužici.

Limuzine so dostavile šest družic in štiri paže. Z njimi se je pripeljala vojvodinja Catherine, v obleki smetanove barve, manj kot mesec dni po rojstvu tretjega otroka spet vitka kot breza. Ena od belo oblečenih deklic je bila princeska Charlotte. Prvorojenec, prinček Jurij, je bil eden od črno odetih pažev. Svoji zahtevni nalogi primerno na smrt resen.

In potem ... potem je le prišla, vsa puhasto pajčolanasta nevesta. Njena tančica je bila tako dolga, da je bila Meghan že na vrhu stopnic, ko sta paža, sedemletna dvojčka, sinova njene prijateljice, pri vznožju še vedno lovila rob. Svileni pajčolan, čeprav lahen kot dih, je prikrival ravno dovolj, da se ni videlo, ali ima nevesta, ki se je sama, brez očeta, podala po cerkveni ladji proti oltarju, solze v očeh.

Je pa toliko bolj jokala njena mama. Harry se je prvič nasmehnil.

Kako se je vlekla ta noč.Lahko ji rečete – in nekateri so ji – »nevesta, ki je ustavila avione«, za petnajst minut so namreč ustavili letalski promet nad Windsorjem, ki ga letala z bližnjega Heathrowa redno preletavajo. In vsekakor je skoraj ustavila srce svojemu ženinu, ko jo je zagledal.

Nevestin prihod v kapelo so najavile fanfare. Prvi del poti je prehodila sama, zadnjih nekaj korakov do oltarja jo je popeljal princ Charles. In je bilo ravno dovolj časa, da smo si lahko pošteno ogledali njeno obleko. Ladijski izrez, tričetrtinski rokavi. Čiste linije in preprost, brezčasen kroj, ki poudarja vitek pas. Brez čipke, brez vezenin, brez okraskov. Dolga vlečka, še daljši pajčolan z vezenino ob robovih. In srebrna tiara v spetih laseh. Ampak pravo lepoto je obleki v resnici dajala žareča nevesta v njej. Tako srečna. Tako zaljubljena. Njen nasmeh bi prižgal tisoč sonc. In nasmeh njenega princa, ko ji je odgrnil pajčolan in se zazrl v njen nasmejani obrazek, še kakšnega več.

Kaj ji je rekel, da je tako zažarela, ni bilo slišati, ampak očitno kdo, ki zna brati z ustnic, nikoli ni zelo daleč, pa so hitro nekoga našli in tako zdaj vemo, da ji je šepnil: »Čudovita si! Pogrešal sem te.« Narazen sta bila eno samo noč.

Med obredom so avioni spet leteli nad Windsorjem. Ljudje na ulicah so dogajanje v kapeli lahko opazovali na velikih zaslonih. Mnogi so jokali. Televizijski prenos je spremljalo 1,9 milijarde ljudi. Vse tiste solze bi najbrž lep čas poganjale kakšno elektrarno.

Zahtevamo poljub!Med štirinajstminutnim govorom ameriškega episkopalnega škofa Michaela Curryja, ki je govoril o ljubezni, sta se novoporočenca (Sta bila tedaj že poročena? Saj sta že rekla »hočem«!) v svojih rdeče-zlatih stolih držala za roke in vojvoda Suseški je s palcem nežno gladil roko svoje neveste. Včasih si je otrl solze ganjenosti. Zadnji konec petmetrskega pajčolana je zapuščeno ležal na tleh daleč od njiju in se očitno počutil povsem nepotrebnega.

Potem so malo prepevali (bi lahko bilo še kaj drugega kotStand by Me?), nato sta izmenjala zaobljubi – izvolite opaziti, da nevesta ni nič obljubila, da bo »ubogala« – in prstana. Njegov je bil platinast, njen iz valižanskega zlata, ki ga je nevesti podarila kraljica. Harry bo svoj obroček nosil – windsorski moški jih nosijo na levem mezincu –  njegov starejši brat William ga ne.

Še in še so prepevali in molili – ceremonije pri kraljevskih porokah so praviloma razvlečene in dolgočasne, tale ni bila nobena izjema – in gostje, ki so vedeli, da jih lovi nešteto kamer v kapeli, so se skušali delati, da so povsem zatopljeni v dogajanje, v resnici pa je šlo – domnevamo s precejšnjo gotovostjo – večini po glavi tole: se bosta končno že poljubila? In ko sta se, se je zgodilo v zakulisju – britanski kraljevski novoporočenci so to že večkrat naredili: prvi poročni poljub so si izmenjali v zakristiji, kamor so se šli  podpisat v poročno knjigo, stran od oči javnosti (in kamer). Ni bilo lepo, ampak saj jih razumemo.

Čez nekaj minut sta se, zdaj menda vendarle že čisto dokončno poročena, vrnila v kapelo in se odsmejala ven. Se na cerkvenih stopnicah vsem na očeh poljubila, končno. Ljudstvo je zarjovelo od navdušenja. Paža sta obupala nad pajčolanom, ki je moral nato dol po stopnicah kar sam zdrseti, kakor je vedel in znal. Mladoporočenca je dohitel šele v odprti kočiji, s katero so se odpeljali pozdravljat množice v s soncem obsijanem Windsorju.

Vse to in še veliko več v Zarji št. 21, 22.5.2018