Zgodbe

Gnus in druge nevarnosti

Marija Šelek
21. 6. 2018, 07.00
Deli članek:

Osnovno vprašanje zabavnega, a kritičnega risoromana švedske striparke in radijske voditeljice Liv Strömquist je: ženski spolni organ – kaj je to? Pa saj to vemo, zakaj nam mora neka Švedinja pisati o tem, se verjetno dvigne marsikatera slovenska obrv. Verjemite, da boste ob branju skoraj na vsaki strani dvigovali obrv. Zgodovina namreč priča čuda o tem, kako so včasih gledali na žensko spolovilo, za ženske in družbo pa bi bilo bolje, da se številni moški z njim ne bi tako temeljito ukvarjali.

Mita Gustinčič Pahor, Miša Molk, Boštjan Narat in Gabrijela Simetinger

Slovenski prevod so na svet pod budnim očesom gajstnih žensk pri Zavodu VigeVageKnjige pospremile zanimive gostje, ki jih je »krotil« Boštjan Narat: televizijska voditeljica Miša Molk, ginekologinja, porodničarka in specialistka spolne medicine Gabrijela Simetinger ter prevajalka Prepovedanega sadu Mita Gustinčič Pahor. Ker je bila debata nabrita, se je morala zgoditi – v brivnici. Običajno v ta posvečeni prostor za dedce ženske ne zavijemo pogosto in zbrati se v brivnici po osmi uri zvečer je še kar hec. Tokrat je bilo v njej ženske energije za odmet. Je pa bilo nelagodje kar otipljivo, ko je Miša Molk spregovorila o spoznavanju svojega telesa »tam spodaj« z zrcalom, o predstavljanju orgazma hčeri med igro monopolija in še čem. Miši ni bilo prav nič nerodno, nekaterim v občinstvu pa. In prav nelagodje in sram pri razpravljanju o spolnosti, spolnih organih in menstruaciji sta tisto, proti čemur se med drugim poskuša bojevati knjiga.

Nekaj rdečega na hlačkah – fuj! Švedska striparka se mora soočati tudi z vsesplošnim razburjenjem zaradi svojih nazornih upodobitev – lani se je prah dvigal zaradi njene razstave slik, ki so tematizirale menstruacijo, na švedski postaji podzemne železnice. Ljudem podobe žensk, ki imajo na hlačkah malo rdečega madeža, pač niso všeč. »Saj vemo, da imajo ženske menstruacijo, ampak ali lahko to skrivamo, ni treba, da nam obešate slike tega vse okoli nas,« so se pridušali.

Toda zakaj je pomembno, da se govori o tem tudi danes? Vse pove tale izkušnja anonimne dame: »Ko sem kot deklica dobila menstruacijo, mi je mama zabičala, naj vedno s sabo nosim zaščito in se izognem takim nesrečnim spodrsljajem, ki jih lahko vidimo na slikah Strömquistove. Potem sem vsa leta tiste dni v mesecu hodila naokoli vsa prestrašena, da se ja ne bi globoko osramotila s tem, ko bi kaj pricurljalo skozi hlače. Menstruacija je bila tabu tema, o tem se z moškimi sploh nisi mogel pogovarjati in bog ne daj, da bi temu kdaj bili priče! Če bi take risbe videla že v času svojega deklištva, bi me pomirile, mi dale vedeti, da se dogaja tudi drugim in da taka 'nesreča' ne pomeni konca sveta ter me ne bo ponižala za vedno in mi odvzela dostojanstva. Take risbe bi mi pomagale.«

Morda niste vedeli

• Moški imajo penis, ženske klitoris, a ga je očesu večina skrita, anatomsko pa je večji kot penis.

• Viktorijanska ženska ni smela uživati v seksu. Tisti, ki je uživala, so odstranili klitoris. In šok: v ZDA je bila zadnja medicinska odstranitev klitorisa izvedena leta 1948, da bi petletni deklici preprečili masturbacijo!

• V trgovini lahko dobite tudi belilno kremo za vagino, ki da spolovilu malce bolj arijsko barvo. Ampak če smo natančni, bi moral trgovec ponujati belilo za vulvo, saj je vagina predel med zunanjim spolovilom (vulvo) in maternico.

• V nožnici je manj bakterij kot v vaših ustih.

• Naš največji spolni organ je – koža!

Več v Zarji, št. 25, 19. 6. 2018