Zgodbe

Srce v dlani

Jelka Sežun
7. 8. 2018, 23.00
Deli članek:

Držanje za roke, najcenejši recept za srečo in zdravje

Držanje za roke se zdi banalna tema, ampak pomislite še enkrat, to je vendar tema, ki redno in donosno polni naslovnice: vsakokrat ko se britanski princ Harry in vojvodinja Meghan primeta za roke, in vsakič, ko se ameriški predsednik Donald Trump in Melanija ne – ker ona njegovo roko frcne stran – so tega polne televizijske novice in časopisne naslovnice.
Sploh pa je držanje za roke dobro za vaše zdravje, pa ne samo zaradi tistega reka, da kadar se ljudje držijo za roke, ne morejo držati pištole. Čeprav je tudi to zelo dober razlog, da se oklenete tople dlani.

Pri novoporočenih Harryju in Meghan gre seveda za aaaah! faktor: aaaah, kako sta srčkana, ko sta tako zaljubljena! In je bila kakšen mesec nazaj zato zelo pomembna naslovna tema tudi to, da se on ni hotel držati za roke. Na neki uradni priložnosti sta oba poslušno capljala za njegovo babico kraljico, ki je bila gostiteljica dogodka, pa je Meghanina ročica lahno, čisto lahno zatavala proti njegovi, a jo je njen princ z rahlim, komaj zaznavnim gibom odslovil. Seveda gib ni bil tako neopazen, da ga tabloidi ne bi zaznali, in so potem vili roke, zakaj, oh, zakaj je to naredil. In so zdrveli spraševat strokovnjake za dvorno etiketo, ti pa so rekli, no, najbrž se mu ni zdelo primerno, da bi se držal za roke, ker je bil to zelo uraden dogodek in je bil princ tako rekoč v službi. Uradna dvorna etiketa se z držanjem za roke ne ukvarja, je povedal eden, odločitev je prepuščena posameznim parom. Kraljica in princ Philip se ob uradnih priložnostih zelo redko držita za roke, princ William in vojvodinja Catherine prav tako, zato pa princ Charles in Camilla večkrat združita roki. Odvisno je tudi od teže dogodka, pri bolj formalnih priložnostih so tudi člani kraljeve družine bolj zadržani.

Morda pa se je, na to strokovnjaki za protokol najbrž niso pomislili, Harry preprosto spomnil, da bodo tabloidi spet secirali njegovo spolno življenje – pač, iz tega, kako se držite za roke, se da razbrati (pravijo), kakšni ste v postelji. Princ je, če gre verjeti tem ročnim analizam, pri seksu precej dominanten.

Ko sta se Harry in Meghan naslednjič pojavila v javnosti – pri krstu Williamovega sina princa Louisa, ki je bil sproščen družinski dogodek –, sta se spet držala za roke. Narod si je globoko oddahnil.

Posodi mi roko za hipec: povsem drugačen par sta predsednik Trump in njegova žena Melanija. On bi se ob uradnih priložnostih silno rad držal za roke, ona pa ne. In mu da to tudi povsem nedvoumno vedeti: večkrat je že odrinila njegovo tipajočo šapo, včasih mu svojo roko spretno spodmakne, še posebno zabaven pa je primer, ko je imela nekoč čez rame ogrnjen plašč, pa je predsednik namesto njene dlani zagrabil prazen rokav plašča. Vse njegove ročne nespretnosti mediji vestno beležijo in so jim posvetili že veliko člankov. Na YouTubu si lahko ogledate ljubeče sestavljene kolaže predsednikovih neuspešnih bojev za Melanijino roko. In je potem velika tema tudi to, da Trump vsake toliko vendarle ulovi ženino roko. Uspelo mu je! vriskajo naslovnice. Vsekakor pa se to očitno ne zgodi dovolj pogosto, da bi mediji lahko analizirali, kakšen je predsednik med rjuhami.

Morda njeno odrivanje njegove roke sploh ne pomeni, da Melanija nima rada moža, morda je samo ena tistih, ki se nočejo držati za roke. Nekateri se ob tem neprijetno počutijo, drugim se zdi, da mora biti ta intimna gesta prihranjena le za zasebne trenutke in ne za javno razkazovanje – konec koncev nič tako jasno ne pravi moj/moja si kot stik dveh dlani –, tretjim je pa nerodno, ker imajo potne dlani. Vsekakor obstajajo ljudje, in ni jih tako malo, ki držanju za roke pravijo, hvala, ne. A večina, se zdi, vsaj v prvi, najbolj vroči fazi zaljubljenosti nima nič proti konceptu z roko v roki. Način, kako se držite za roke, pa velike pove o vas in vaši zvezi.

Ko ti strast spolzi med prsti: vzemimo nesrečnega princa Harryja, ki svojo vojvodinjo vedno zagrabi tako, da je njegova roka zgoraj, kar naj bi pomenilo, da je princ bolj dominanten v postelji, pa tudi v njunem medsebojnem odnosu. Po drugi strani pa ona stik dlani pogosto zapečati še s tem, da ga z drugo roko prime za nadlaket, kar lahko pomeni posesivnost, s tem torej lovkam na prince sporoča, moj je, jaz sem ga ujela! Pri držanju za roke pogosto prepleteta prste, kar je znak trdne povezanosti. Da sta si zelo blizu, kaže tudi to, da stojita tesno z ramo ob rami.

Če se dva najraje držita le za nekaj prstov, je to navadno znak, da gre za dva individualista, za človeka, ki cenita svojo neodvisnost. Nekateri pari se primejo le z mezinčkom (ali poljubnim drugim prstom), to velja za romantično in igrivo gesto.

Če eden od partnerjev potegne roko drugega bliže k sebi, da sta torej sklenjeni roki bliže enemu od partnerjev, je to znak, da je ta partner dominanten in tisti, ki sprejema odločitve. Če se držita za roke, ne da bi prepletala prste, pa je to znak, da je med njima naklonjenost, ni pa strasti.

Več v Zarji št. 32, 7.8.2018