Zgodbe

Klub zoprnih babnic

Jelka Sežun
10. 6. 2019, 14.44
Posodobljeno: 11. 6. 2019, 11.43
Deli članek:

Ali zavija z očmi, ne moremo zagotovo reči – si pa mislimo, očke ji namreč zakrivajo temna sončna očala pod velikim, odločno rožnatim klobukom, a usta britanske kraljice so stisnjena v ozko, naveličano črto, ki jasno kaže, kaj se Elizabeti plete po glavi: oh, da bi bilo tega že enkrat konec! Razlog za kraljevo nezadovoljstvo sedi na njeni levi, se nagiba k njej veliko bliže, kot dovoljuje protokol, in je videti zelo zadovoljen sam s sabo. Donald Trump. V svoji najbolj trumpovski izdaji. Včasih ni lahko biti britanska kraljica.

reuters
Naveličana Elizabeta z navdušenim Trumpom – če ji tega ne bi prepovedoval protokol, bi lahko (na primer) oblekla majčko z napisom Oprostite, sem preveč naglas zavila z očmi?

Prejšnji teden so Britanci lahko malo pozabili na brexit – no, skoraj –, v gosteh so namreč imeli Donalda Trumpa. Eni so bili zaposleni s protestiranjem proti nepriljubljenemu ameriškemu predsedniku, drugi so zazrti v tabloide ugibali, ali bodo mlajši člani kraljeve družine, William, Harry, Kate in Meghan, premagali svoj dobro znani odpor do Trumpa, upognili vrat pred dolžnostjo in sodelovali, tretji so pa zrli v nebo. Ki je bilo polno posmehljivih balonov, na katerih je bil ponos ameriških republikancev – ste opazili, tule smo seveda blago ironični – upodobljen kot grd oranžnolas dojenček. Kdo se ima še čas ukvarjati z brexitom?

Zoprna reč. Ampak v resnici je bil tridnevni obisk ameriškega predsednika še kako povezan z brexitom. Trump je prišel na povabilo kraljice Elizabete, a kraljica ga seveda ni povabila iz lastnega navdušenja nad njim – v resnici je svoje izrazito nenavdušenje težko prikrivala –, povabila ga je, ker ga Velika Britanija potrebuje. Pravzaprav obupno potrebuje trgovinski sporazum z ZDA, če bodo res šli na svoje, in če je treba pri tem pogoltniti kakšnega trumpa … no ja, pa naj bo.

Česar so se očitno zavedali tudi člani kraljeve družine, tam so bili praktično vsi, od tistih, ki so najbližji prestolu, do onih, ki so že bolj statisti družabnih kronik. Banketa v Trumpovo čast so se udeležili vsi štirje kraljičini otroci. Pa William in Kate, vojvoda in vojvodinja Cambriška. In je bila zato toliko bolj očitna odsotnost tiste druge vojvodinje, nekdanje Meghan Markle, vojvodinje Suseške. Saj je imela alibi, je na porodniškem dopustu in se od takrat, ko je svetu pokazala svojega prvorojenca Archieja, še ni pojavila v javnosti, ampak če Meghan ne bi imela tega izgovora, bi verjetno našla kakšnega drugega.

Meghan ne mara Trumpa.

Meghan zelozelozelo ne mara Trumpa.

In seveda tudi njen mož, princ Harry, ne mara Trumpa.

Tako zelo si ga nista želela na svoji poroki, da potem tudi drugih državnikov nista vabila, samo da ni bilo treba povabiti Trumpa.

Ampak prvo bombo je, kot ponavadi, vrgel Trump, ki je skoraj sprožil diplomatski spor, še preden je sploh sedel na letalo. Da je Meghan »zoprna babnica«, je rekel. Takoj zatem je trdil, da tega pa že ni rekel, on že ne, ampak kot vedno, kadar se Trump spopade z dejstvi, praviloma zmagajo dejstva – ko so ga blago opomnili, da je trditev o zoprni babnici izrekel v mikrofon in je torej posneta, se je izvijal, da je rekel le, da je bila »zoprna glede njega«. No, leta 2016 je Meghan v neki oddaji rekla, da je Trump »glasen sovražnik žensk«  – ampak to je, kot vemo, čisto res. Vsekakor se je zoprna babnica Meghan znašla v elitnem klubu. Pred leti je Trump za »zoprno« označil tudi Hillary Clinton. Ampak za vojvodinjo Suseško ima predsednik še upanje, nekega dne bo postala, je rekel, »krasna ameriška princesa«. No, najprej mora sploh postati princesa, zdaj je še skromna vojvodinja. Pa še zoprna menda.

Več v zarji št. 24, 11.6.2019