Zgodbe

Dvanajst dokazov, da je svet lep

Jelka Sežun
29. 12. 2019, 22.30
Deli članek:

Vemo, oh, kako dobro vemo, siti ste pregledov minulega leta. Ampak naš bo – itak! – povsem drugačen. Izpustili bomo potrese, poplave in druge katastrofe, politiko bomo povsem ignorirali in se ozrli nazaj po dobrih in lepih stvareh. Ugotovili boste, da sploh niste vedeli, da je v vas toliko smehljajev. Kolikokrat vam bo ušel kakšen vzhičen ooooh!, pa sploh ne boste več šteli. Obljubimo.

shutterstock
...

Velika Britanija: angleški Kris

Tole nas vedno znova presune: kaj vse so ljudje pripravljeni narediti za par nedolžnih očk. Za otroke, ne le svoje, tudi tuje. Kako neverjetno znajo stopiti skupaj, kadar je otrok v stiski. Pri nas smo to naredili za Krisa, britanski kris pa se imenuje Oscar Saxelby-Lee, star je pet let in je potreboval matične celice, da bi premagal redko obliko krvnega raka. In ljudje v Oscarjevem rodnem Worcestru so iskanje darovalca celic vzeli skrajno resno: 4855 jih je več ur na dežju čakalo v vrsti, da bi videli, ali so primerni za darovalca. Skoraj pet tisoč. V dežju. Bilo jih je toliko, da so jih morali popisovati v šolski telovadnici.

Konec zgodbe še visi v zraku: malemu Oscarju so dvakrat presadili matične celice, vendar se upanje na ozdravitev ni uresničilo. Potem so ga s pomočjo darovalcev, ki so zbrali skoraj 600.000 evrov, novembra odpeljali v Singapur na zdravljenje. Držimo pesti.

Več v reviji Zarja/Jana št. 53, 31.12.2019