Zgodbe

Sladki pelin, novo upanje za bolnike s covidom-19?

Simona Furlan
12. 10. 2020, 22.00
Deli članek:

V času, ko covid-19 hromi življenje tako rekoč celotnega planeta, znanstveniki iščejo morebitno pomoč za zdravljenje te zlovešče bolezni tudi med doslej znanimi zdravilnimi rastlinami. Ena takšnih naj bi bil po najnovejših študijah nemškega znanstvenega inštituta Maxa Plancka sladki pelin (Artemisia annua) oziroma njegova učinkovina artemisinin.

Zarja Jana
Tisočletja so ga uporabljali kot protivnetno sredstvo oziroma sredstvo za lajšanje vročičnih in mrzličnih stanj pa tudi za zdravljenje malarije.

Sladki pelin, znan tudi kot enoletni pelin, je zelišče, ki spada v rod pehtrana in pelina, a ni tako grenko kot navadni pelin, ki ga še vedno, čeprav dosti manj kot nekoč, najdete na slovenskih vrtovih. Tudi navadni pelin velja za zdravilnega, a ga sladki pri tem, kot vse kaže, močno prekaša. Zadnje raziskave tako kažejo, da bi lahko pomagal tudi v boju s covidom-19.  

Artemisinin ji je prinesel Nobelovo nagrado. Sladki pelin, katerega domovina je Azija in se k nam precej sramežljivo priseljuje šele zadnja leta, je bil v kitajski medicini, najdete ga pod imenom qinghao, prvič omenjen že leta 300 pr. n. št. Tisočletja so ga tam uporabljali kot protivnetno sredstvo oziroma sredstvo za lajšanje vročičnih in mrzličnih stanj pa tudi za zdravljenje malarije. Kitajska znanstvenica Tu JouJou, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja sodelovala v projektu kitajske vlade, v katerem so med različnimi zelišči iskali zdravilo za malarijo, je odkrila, da pripravki iz sladkega pelina kažejo največji potencial, in sicer zaradi učinkovine artemisinin. Pravzaprav je šlo za prevretek sladkega pelina iz 1600 let starega recepta proti napadom mrzlice, ki pa je pri nadaljnjih testiranjih izgubljal učinkovitost. Tu Joujou je domnevala, da se z ekstrakcijo uniči učinkovino, zato je poskusila z ekstrakcijo z etanolom, hkrati odpravila problem toksičnosti in dobila snov s stoodstotnim učinkom proti mišji malariji. Znanstvenici zaradi ideologije in filozofije kitajskega sistema doma nikoli ni pripadla individualna slava, njeni izsledki pa so se po svetu razširili dosti pozneje. Za kako pomembno odkritje je šlo, se je pokazalo leta 2015, ko je Tu Joujou zanj prejela celo Nobelovo nagrado.

Dokazano pomaga pri rakavih obolenjih. Sladki pelin je bil tedaj tudi na zahodu že precej razširjen, in to ne zgolj za zdravljenje malarije, temveč zato, ker so znanstveniki odkrivali še veliko njegovih drugih koristnih oziroma zdravilnih lastnosti. Tudi pri zdravljenju rakavih obolenj, in sicer tudi agresivnejših oblik. Tako obstajajo dokazi, da je sladki pelin (pokazalo se je, da se njegova učinkovitost dodatno poveča v kombinaciji z železom) pomagal pri levkemiji, raku dojk, prostate, jeter, ščitnice, želodca ...

Pomagal naj bi tudi pri krepitvi imunskega sistema in premagovanju prehladnih obolenj, zato seveda ne preseneča, da so se nanj spomnili tudi ob raziskavah, povezanih s covidom-19.

Čudežni napoj z napako z Madagaskarja. Z njim ga je sicer aprila letos prvi glasno povezal predsednik Madagaskarja Andry Rajoelina, ko je  promoviral zeliščni napitek oziroma čaj (imenovan Covid-Organics), izdelan iz sladkega pelina. Da preverjeno zdravi covid-19, je trdil, in napoj kot čudežno zdravilo zoper novi koronavirus delil prebivalcem svoje države, dokaj množično pa so ga naročali tudi iz številnih drugih afriških držav.

Več v reviji zarja Jana št. 41, 13.10.2020