Zgodbe

Drug svet malo čez mejo

Marija Šelek
1. 2. 2021, 23.59
Posodobljeno: 1. 2. 2021, 23.59
Deli članek:

Hrvati imajo po zadnjih podatkih dnevno 525 novookuženih. Njihove številke torej kažejo, da jim gre veliko bolje kot nam. In ne, niso šele zaradi tako dobrih rezultatov odprli šol (za prve štiri razrede in zaključne letnike srednjih šol), vrtcev, cerkva in vseh trgovin. Oni vsega naštetega sploh nikoli niso zaprli. Delujejo celo gledališča in kinodvorane! Da ne omenjamo toplic. Te niso odprte kot pri nas samo za zdraviliško zdravljenje. Kako je to mogoče, v tem članku nismo ugotavljali, s Hrvati smo se le pogovarjali, kako živijo.

Shutterstock
Hrvati prav tako nikoli niso zaprli vseh trgovin, zato se pri njih ne sprašujejo, kdaj bodo spet lahko kupili spodnjice in debele nogavice. Oblačila in obutev lahko celo pomerijo, ne tako kot pri nas v decembru, ko so si ljudje bunde pomerjali na parkiriščih in jih potem vračali.

Hrvatov je dvakrat toliko kot nas, pa imajo v bolnišnicah 1.326 obolelih s covidom, v intenzivni negi jih je 128. V slovenskih bolnišnicah smo imeli dan pred oddajo članka 1106 ljudi, 171 jih je bilo na intenzivni negi. Čeprav sosedi testirajo občutno manj kot mi – 6000 testov na dan v primerjavi z našimi 16.000 – in jim nekateri očitajo nerealne številke (med njimi profesor Bajrovič v Slobodni Dalmaciji, na premalo testiranja opozarja njihov ugledni znanstvenik Đikić), pa hrvaške bolnišnice niso na robu kolapsa.

Njihove šole so tako odprte za vse otroke od 1. do 4. razreda in za vse dijake zaključnih letnikov, saj se morajo pripravljati na maturo. Ja, pomembnosti tega se Hrvati dobro zavedajo. Osnovnošolcem v šole ni treba vstopati v maskah, maske nosijo učiteljice, ampak le tiste, ki poučujejo v različnih razredih (glasba, jeziki in verouk). 

Preostali dijaki se izobražujejo na daljavo, ampak so jim minuli teden že napovedali, da bodo čez dva tedna proučili stanje in morda tudi zanje odprli šolska vrata. Za vse preostale osnovnošolce se bodo ta gotovo na široko odprla že s februarjem.

Kakšna razkužila v blokih?! Hrvati prav tako nikoli niso zaprli vseh trgovin, zato se pri njih ne sprašujejo, kdaj bodo spet lahko kupili spodnjice in debele nogavice. Oblačila in obutev lahko celo pomerijo, ne tako kot pri nas v decembru, ko so si ljudje bunde pomerjali na parkiriščih in jih potem vračali.

Otroci se igrajo pred bloki, otroška igrišča so polna, igrala niso prevezana s trakovi, parki so polni in policija jih ne lovi. Imajo morda vsaj v stanovanjskih blokih razkužila na vhodu in pred dvigali v vsakem nadstropju, sem vprašala prijateljico iz Zagreba. »O čem govoriš? Veš, koliko bi to stalo!? Nikakor. Razkužila so nameščena v podjetjih, poslovnih stavbah, trgovinah in prostorih drugih storitvenih dejavnostih. A jih v resnici ljudje bolj malo uporabljajo,« mi je odgovorila.

Njen partner je bil čez vikend v Splitu, prav tako se mi je od tam oglasila še druga prijateljica, in oba sta mi potrdila, da je bila tamkajšnja riva na krasno sončno nedeljo polna sprehajalcev. »Resda lokali ne obratujejo, ampak veliko jih ponuja kavo za s seboj, in to si ljudje množično kupujejo, vsi so imeli kavo v rokah. V resnici lokali niti napitkov za na pot ne bi smeli ponujati, ampak dejansko vsi to počno,« je javljala sogovornica iz Splita.

Ali tudi na Hrvaškem potekajo polemike o tem, ali je ta virus res tako nevaren in da z ukrepi pretiravajo? »Seveda! To je povsem normalno, nikjer niso vsi ljudje enotnega mnenja. Ker spremljam razmere v Sloveniji, vem, kakšne ukrepe imate, a tukaj niso tako strogi. Mi praktično živimo 'normalno'. Ljudje seveda nosijo maske, to je nova normalnost, nekateri ti še vedno 'dihajo' za vrat, ampak tudi to je nekaj običajnega. Na vlado se jezijo lastniki lokalov in fitnesov,« je odgovarjala, medtem ko je hitela iz službe po otroka v šolo in vrtec.

300 gledalcev na kupu. Pojavil se je tudi posnetek, ko sta dva Hrvata namestila naprave za fitnes v cerkev in se posnela pri rekreaciji ter tako opozorila na dvojna merila. Cerkve na Hrvaškem nikoli niso bile zaprte. Medtem ko so pri nas verniki tudi med prvim in drugim valom morali v njih nositi maske, jih je na Hrvaškem med mašo nosila le peščica. In šele po tem, ko so številke okuženih na Hrvaškem v drugem valu začele bolj naraščati, so poostrili ukrepe, predpisali maske in razdaljo dveh metrov med klopmi. Pri nas je mnogo strožje: že prej, ko številke okuženih niso šle v nebo, je bila med verniki vedno ena klop prazna, zdaj pa mora na vernika ali eno gospodinjstvo biti 30 kvadratnih metrov prostora.

Še v hrvaških gledališčih zahtevajo manj prostora na osebo –  sedem kvadratnih metrov. Prav ste prebrali, gledališča so pri njih odprta. Seveda je v njih za polovico manj gledalcev, ampak vseeno – za nas se to sliši kot znanstvena fantastika! V velikem hrvaškem teatru, kjer je 800 sedežev, se tako lahko naenkrat zbere tudi 300 gledalcev!

Več v reviji Zarja Jana, št. 5, 2. 2. 2021