Zgodbe

Ko moški priznajo, da je čas za žensko

Alenka Sivka
12. 7. 2021, 23.55
Posodobljeno: 13. 7. 2021, 22.37
Deli članek:

Že lani je »žvižgač« Ivan Gale, ki nima dlake na jeziku, izjavil, da bi morala biti na premierskem položaju nujno ženska. Režiser in scenarist Jan Cvitkovič je to povedal še bolj sočno: »Čas je, da to državo naprej pelje ženska. Pri tem mi je popolnoma vseeno, ali je to Ljudmila Novak, Tanja Fajon ali pa katera tretja. Mi smo zajebal' vse, kar se je zajebat dalo.« Pa smo v uredništvu staknili glave in začeli razmišljati, katerim ženskam bi v resnici lahko zaupali to pomembno vlogo. Našli smo kar nekaj imen. K razmišljanju smo povabili tudi nekaj znanih Slovencev.

Šimen Zupančič
Violeta Bulc, ena od predlogov za predsednico vlade, uredništva revije Zarja Jana.

Violeta Bulc in Nataša Pirc Musar: Treščiti po buči. Z argumentom. 


Obe sta strokovno podkovani, znata govoriti in utemeljiti svoje argumente brez žaljenja sogovornikov in nikoli, zares nikoli ne klatita neumnosti. Dobro bi se znašli v moralno-političnem kaosu, ki ga imamo. Obe naženeta strah v kosti raznim nakladačem in čvekačem, ker jima preprosto niso kos, in obe sta dovolj oddaljeni od dnevne politike, da ju volivci sprejemajo kot glas razuma, empatije in morale.

Če bi kdo znal napraviti red v tej razpuščeni deželi, je to Nataša Pirc Musar. Samo da pravnica, ki je v življenju počela že marsikaj, pri tem ne bi uporabljala argumenta moči, kot se reče, temveč moč argumenta. Nekaterim se zdi preostra, ampak taka je ta stvar, predsednica vlade, še posebej slovenska predsednica vlade, ne more biti bela golobica ali nedolžno jagnje. Ker si tega ne moremo privoščiti. Dobromisleča naivna trapa bi nam naredila samo škodo, potrebujemo odločno žensko, ki zna doseči svoje in se ne pusti zavesti ali odriniti na stran. Ki zna, ko je treba, nasprotnika neusmiljeno treščiti po buči. Z argumentom. S hladno pravniško logiko.

Biserka Marolt Meden, Evgenija Carl: neustavljivi

Biserka Marolt Meden bi bila izvrstna mati naroda. S srebrnimi lasmi in toplim smehljajem, zelo empatična in razumevajoča. Zna pa tudi zelo odločno udariti po mizi, kadar je treba. Ni političarka, kot predsednica Srebrne niti pa ima dovolj opravka s politiko in politiki, da jih je dodobra spoznala. In da smo mi spoznali, da jim je kos. Široka in razgledana ženska dobro pozna probleme – a pozna tudi rešitve. Kadar se v nekaj zagrize, je neustavljiva, vse preuči, vse prebere, ni ji žal ne truda ne časa. A naj bo še tako zaposlena, vedno si vzame čas za pogovor s človekom v stiski. Ni že čas, da dobimo predsednico vlade, ki ima poleg pameti tudi veliko srce? 

Evgenija Carl – politika ni za reve, to smo že ugotovili, in neustrašna novinarka, ki trdno verjame v svoj prav in vedno stoji za svojimi besedami, je izvrsten primerek ženske, kakršno potrebujemo na čelu države. Pri svojem delu si je nabrala dovolj izkušenj (in poznavanja delovanja politike), da se ne bi pustila niti zastrašiti niti pretentati starim obrazom, ki se že desetletja svaljkajo po državnem zboru in ministrstvih. Trmasta in neupogljiva. Gajstna babnica par excellence. Potrebovali bi ne le eno, temveč celo vlado takšnih. Poln parlament takšnih.

Lidija Jerkič, Darja Zaviršek, Monika Žagar, Brigita Skela Savič: pogumne

Lidija Jerkič, pravnica, sindikalistka in političarka, je oktobra leta 2017 postala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Izrabi vsako priložnost, da opozarja in zagovarja pravice vseh zaposlenih. Včasih smo rekli, da so delavci zaščiteni kot kočevski medvedje, danes pa to velja za delodajalce. Ti svoje zaposlene pogosto šikanirajo, slabo ali sploh ne plačujejo. Ne razumejo, da le zadovoljen delavec dobro in z veseljem dela. Kot predsednica države bi se gotovo oglasila ob vsaki nepravilnosti v naših javnih in zasebnih podjetjih, ki jih je čedalje več.

Dr. Darja Zaviršek, redna profesorica in raziskovalka iz Ljubljane, nasprotuje neoliberalizmu, ki daje v ospredje kapital in ne človeka. Zagovarja tudi pravice žensk, ki so jih vse slovenske vlade, še posebna zadnja, porinile v kot. Od nje bi si ženske, ki predstavljamo pol sveta, drugo polovico smo pa rodile, končno lahko obetale enakopravnejše čase. Zagovarja tudi druge ranljive skupine: revne, invalidne, starejše, vse drugačne itd. Nikoli se ne bi bala povedati svojega mnenja.

Dr. Monika Žagar nikoli ni bila zvezda šovbiznisa, temveč profesorica, raziskovalka, pisateljica, predvsem pa razmišljujoča intelektualka, a se o njej v Sloveniji malo ve, čeprav sodi med tiste redke posameznice, ki so uspele v ZDA. Sedaj živi z ameriškim možem Alom Fisherjem v Sloveniji. Je velika zagovornica javnega zdravstva, šolstva in javnih domov starejših, saj dobro ve, v kakšne stiske pripelje ljudi zasebna dejavnost na teh področjih. Zato je ogromno Američanov nezavarovanih in se v bolezni nimajo kam obrniti, se ne šolajo in na starost umirajo na obroke.

Dr. Brigita Skela Savič, redna profesorica in znanstvena svetnica na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin, trdi, da naši politiki, čeprav stari okoli 60 let in več, očitno ne razmišljajo o tem, kdo jih bo negoval, ko se bodo postarali. Pa že danes manjka 2000 medicinskih sester in 4000 bolničark. Brigita Skela Savič je tudi strastna zagovornica bolnikov, starejših, mladih, ki bežijo v tujino, in vseh čedalje številnejših ranljivih skupin. Je pogumna ženska, ki bi svoje mnenje vedno povedala naglas. 

Milena Štular in Ninna Kozorog: učinkoviti

Milena Štular je deset let na čelu enega najbolj uspešnih in plemenitih projektov, katerega pobudnica je tudi bila – Botrstvo. Srce ima torej na pravem mestu, prav tako pa je vse življenje delala na vodilnih položajih v gospodarstvu. Največ se je naučila in uspešno dokazala svoje sposobnosti v multinacionalkah, in po navadi je tako, da Slovenci še bolj zaupamo tistim, ki jih nagradijo tujci. Ti so prepoznali njene vodstvene sposobnosti. Ni zanemarljivo, da dela po načelu transparentnosti in da je precej neposredna. Ne okoliši rada. To je tudi eden od razlogov, zakaj je (na žalost) politika ne zanima. 

Ninna Kozorog, Slovenka leta, je zdravnica na oddelku za nevrokirurgijo UKC Maribor, doktorica matematike in računalništva, predsednica društva Humanitarček  – tako vsestransko požrtvovalnega, učinkovitega, tiho delujočega v dobro drugih zlepa ne srečaš. Sicer Ninna bolj kot v odločevalce verjame v male ljudi, ob tridesetletnici države je denimo zapisala, da 'Sloveniji ne more ploskati za 243.000 Slovencev, ki živijo z dohodki, manjšimi od praga revščine, pri čemer je 90.000 'njenih' upokojencev. Ne vem, kje in kako si dopustila, da 85-letna Francka za lakoto pije sladkan čaj, saj je njen mesečni prihodek 250 evrov, do varstvenega dodatka pa ne zna priti, saj od nje pričakuješ, da si obrazec sprinta s spleta. Da 78-letni Jože živi brez tople vode in se ogreva samo na gašperček, zdravil pa si preprosto ne more privoščiti, saj bi jih kljub osnovnemu zavarovanju moral doplačati.' To so res stvari, ki jih ne bi smela reševati humanitarna društva in Slovenke leta, za to imamo državo in politike. 

Nika Kovač: borka za prave stvari

Mlada direktorica Inštituta 8. marec je borka za prave stvari. Zaradi nje in njenih somišljenikov smo tudi v Sloveniji imeli akcijo #jaz tudi, dosegli so redefinicijo spolnega nasilja in posilstva ter sprejetje novele kazenskega zakonika po konceptu modela »samo ja pomeni ja«, zbrali so 60.000 podpisov za referendum za pitno vodo in ozaveščali javnost, kako naj se bori zanjo. Nika zagovarja enakost med spoli in okoljsko pravičnost. Verjame v sočutnost in empatičnost ter strpnost Slovencev, zato misli, da jim mora oblast prisluhniti. Nika je mlada in neomadeževana z vladno politiko, zato bi kljub mladosti lahko bila dobra predsednica vlade.

In koga bi si na mestu predsednice vlade želeli videti vi? Za koga bi dali svoj glas? Sporočite nam na zarja@media24.si.

Več v Zarji Jani št. 28 (13.7.2021).