Zgodbe

Peljimo upokojence na volišča!

Katja Božič
13. 7. 2021, 10.29
Posodobljeno: 13. 7. 2021, 22.39
Deli članek:

Pred referendumom so se na Gibanje za pitno vodo obrnili številni stanovalci domov za starejše občane, ker kljub veliki želji in nameri ne bodo mogli oddati svojega glasu. V domovih so izvedeli, da volišč ne bodo imeli, hkrati pa so zamudili rok za priglasitev glasovanja po pošti. Navodila so namreč dobili le nekaj ur pred iztekom roka, zaradi česar, razen izjem, niso mogli izpeljati vseh postopkov za glasovanje. A so se ljudje organizirali po svoje. Poleg taksistov, ki so v Ljubljani, Mariboru in Kopru brezplačno ponudili svoje storitve starostnikom, je bilo na družbenih omrežjih mogoče najti številne pobude posameznikov, ki so bili pripravljeni starostnike voziti in spremljati na glasovanje!

shutterstock
Bliskovita vseslovenska akcija je odhod na referendum omogočila tudi upokojencem.

»V nedeljo bom naše veterane, ki jesen življenja preživljajo v domu starejših občanov Bokalce, vozil na volišče,« je na svoji FB-strani zapisal nekdanji priljubljeni radijski voditelj (ki se je kasneje posvetil družbenim medijem) Matej Špehar.

Idejo so z navdušenjem sprejeli. »V tem domu je bila tudi moja babica, ki je lani žal umrla. Rada se je udeleževala vseh volitev in referendumov, zato to počnem tudi malo v spomin nanjo. V nedeljo ne bom šel na morje, imel bom čas, zato bom z veseljem na volišče odpeljal njene nekdanje sostanovalce,« je dejal. Za avto s sicer sedmimi sedeži, dveh ni imel, so mu sledilci takoj priskrbeli dva dodatna. »Javili pa so se tudi še trije, štirje prostovoljci, da mi bodo pomagali in prišli s kombiji, če bo treba. Poklical sem na Bokalce, jim povedal svojo idejo in z navdušenjem so jo sprejeli. Obljubili so mi, da mi bodo do petka povedali, koliko ljudi si želi na volitve; če jih bo veliko, bom poklical na pomoč vse, ki so se ponudili,« smo izvedeli.

Matej je le eden od prostovoljcev, ki se je odločil za tako dejanje. Po Sloveniji so se precej na hitro organizirali skupine in posamezni ljudje ter ponujali sodelovanje in prevoz. Na FB se je oblikovala celo skupina Upokojence peljimo na volišča. »Naša najranljivejša družbena skupina ne bo ostala neslišana in prezrta, kot da so popolnoma nepomemben del družbe in ne ljudje, ki so s trdim delom v preteklosti tlakovali našo sedanjost. V imenu vse Slovenije vas srčno prosimo, da pozovete vse, ki imajo v nedeljo čas, da peljejo starejše občane iz DSO-jev na volišča,« so zapisali.

Taksisti v akciji. V akcijo so se vključili celo taksisti. Takole so zapisali v njihovem sindikatu: »Taksisti bomo vozili starejše občane iz DSO brezplačno na volišča! Ker smo bili taksisti v času epidemije tudi pozabljeni in neslišani, dobro vemo, kako se počutijo sedaj starostniki, zato bi jim radi pomagali,« so zapisali in pozvali domove starejših občanov, da jim pravočasno sporočijo, ali bodo potrebovali prevoz in v kolikšnem obsegu, da se vozniki lahko pripravijo.

V akcijo pa so se vključili še mnogi drugi na družbenih omrežjih. »Tu, kjer živim, je Dom upokojencev Šiška. Šla bom tja in tiste, ki si bodo to želeli, peljala na volilno mesto,« je napisala ena. Drugi je spodbujal: »Vsi imamo avto v družini, vsaj dva. Pojdimo pred domove, in kdor želi glasovati, ga zapeljemo na nedeljsko vožnjo!«

Skratka, ljudje so stopili skupaj in pokazali, da za pravo stvar, še posebej za plemenit cilj, kot je naša voda, ni ovir, če je ljudstvu mar. Za slovenski prostor se je - ne glede na to, kakšen bo v nedeljo rezultat; to pišemo namreč v tednu pred tem - pravzaprav zgodilo nekaj edinstvenega. "To je zgodba o srčnosti in dobrem v ljudeh, ki kljub strahu in pritiskom vztrajamo v boju za skupno dobro," kot nam je v pismu napisala tudi naša bralka.

Starostnike so na volišča vozili tudi lokalni gasilci
"Ta referendum je zgodba o upanju, skupnosti in iskrenosti," je na svojem FB profilu med drugim zapisala Nika Kovač, direktorica Inštituta 8.marec, ko je izvedela, da so v Topolšici starostnike na volišča vozili celo lokalni gasilci.