Zgodbe

Je že čas za tretji odmerek?

M. Š.
28. 9. 2021, 17.59
Posodobljeno: 28. 9. 2021, 18.13
Deli članek:

Na začetku septembra je epidemiolog dr. Ivan Eržen dejal, da naj bi se bilo po takrat znanih strokovnih ugotovitvah s tretjim odmerkom priporočljivo cepiti po devetih mesecih od drugega odmerka. Za starejše s slabšim imunskim sistemom ne bi bilo slabo tudi kakšen mesec ali dva prej. Da si strokovnjaki tudi glede tretjega odmerka še niso edini, dokazuje tudi živahna razprava pretekli teden v Ameriki, kjer je predsednik Biden že avgusta Američanom obljubljal poživitveni odmerek, ob čemer so nekateri strokovnjaki nejevoljno odkimavali.

zarja jana
Med tistimi, ki intenzivno zagovarjajo tretji odmerek, je poleg Italije, Nemčije in Izraela tudi Slovenija.

Nekateri opominjajo, da je o učinkih tretjega odmerka še vedno premalo podatkov, drugi pa, da bo Bidnova obljuba pomenila pritisk na organe, ki odločajo o njegovi odobritvi. Kakorkoli neverjetno se vam to na tej strani Alp sliši, mnogi Američani si tretjega odmerka silno želijo, zato pritiskajo na svoje zdravnike. Sedaj je Ameriška uprava za hrano in zdravila odobrila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 le za starejše od 65 let in tiste z velikim tveganjem za to bolezen. A to velja za zdaj samo za cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech.

Da čakamo na nove ugotovitve, je povedala tudi dr. Bojana Beović ter poudarila, da imajo polno cepljeni za zdaj evropsko potrdilo veljavno eno leto.

Kako je pri nas? Še pred tednom dni pa smo lahko brali o poročilu v znanstveni reviji The Lancet, da so ob pregledu kliničnih preizkusov in opazovalnih študij ugotovili, kako visoko učinkovita proti hudim oblikam covida-19 so cepiva, in to pri vseh glavnih koronavirusnih različicah, vključno z delto. Avtorji poročila so sklenili, da cepljenje splošne populacije s poživitvenim odmerkom v tej fazi epidemije ni primerno. Tudi naš strokovnjak dr. Roman Jerala svetuje dodaten odmerek le tistim, ki so cepljeni zgolj z enim odmerkom.

Medtem pa so se pri nas nekateri že morali cepiti s tretjim odmerkom, čeprav Evropska agencija za zdravila (EMA) zanj še ni izdala smernic, kar po razlagi dr. Boruta Štruklja v časniku Večer pomeni, da želi EMA videti bistveno prednost tretjega odmerka. Ampak menda je to zgolj vprašanje nekaj dni.

Moramo izprazniti skladišča? Prav tako Svetovna zdravstvena organizacija prosi, naj razvite države ne silimo v razkošje tretjega odmerka, ko pa so na svetu še vedno države brez cepiva. Med tistimi, ki intenzivno zagovarjajo tretji odmerek, je poleg Italije, Nemčije in Izraela tudi Slovenija. Zakaj? Prvič, da ne bi imeli težav v času viroz, še pomembneje, navaja Štrukelj, pa je, da imamo dovolj cepiva v skladiščih in si ne moremo privoščiti njegove zapadlosti. »Zato moramo vsaj mesec dni pred pretekom roka vedeti, koliko ljudi bi se cepilo s tretjim odmerkom.«

Znanstvenoanalitična družba Airfinity ugotavlja, da je samo v tem mesecu v razvitih državah (ZDA, Velika Britanija, EU, Kanada in Japonska) na voljo 500 milijonov odmerkov cepiv proti covidu, ki jih te države ne potrebujejo, a jih večine (360 milijonov) za zdaj ne bodo donirale revnejšim državam. Nadaljevale bodo s cepljenjem vseh nad 12 let in cepljenje s tretjim odmerkom.

Zarja Jana, št. 39, 28.9. 2021