Zgodbe

Sedem milijonov je izginilo v dimu

Jelka Sežun
15. 11. 2021, 22.00
Deli članek:

Začelo se je s požarom, kako se bo končalo, pa še ne vemo – ampak nekje vmes je izginilo skoraj sedem milijonov evrov. In gromozanski kup odpadkov. Za to je potrebna res močna magija.

zarja jana
Zlatko Resman

Julija 2017 je zagorelo v podjetju Ekosistemi Zalog v dolenjski občini Straža, le streljaj od Novega mesta – ne prvič, a tokrat temeljito in usodno. Podjetje za predelavo odpadkov imenu navkljub ni bilo tako zelo eko, med uradno »nenevarnimi odpadki« se je skrivalo marsikaj, zato so si okoliški prebivalci že več let pred tem prizadevali, da bi obrat zaprli. Želja se jim ni uresničila čisto tako, kot so si želeli – goreli so lesni in plastični odpadki, vnel se je del sistema s sončnimi celicami, zaradi požara so morali evakuirati nekaj okoliških prebivalcev, drugi so se zaprli v svoje hiše in čim bolj plitvo dihali, črn dim je veter zanesel pet kilometrov daleč, nekaj gasilcev se je zastrupilo z dimom in voda v bližnjem vodnjaku je bila črna. Gorelo je tri dni. Obrat v Zalogu so zaprli.

Ni hujše okoljske škode, so sporočili. Ah, potem je pa v redu.

Kako podariš 1,8 milijona. In je nato nastopil trenutek za pregled položaja in prve ukrepe – kriminalisti so ovadili odgovorno osebo podjetja, tedanja okoljska ministrica Irena Majcen je v kamere obljubljala pomoč pri sanaciji. Župan in občinski svetniki so imeli občinsko sejo na prizorišču požara. Potem pa, prosto po Aškercu, vse tiho je bilo.

A ne dolgo. Nekaj mesecev po požaru so šli novinarji spet pogledat na pogorišče. Odpadki – povsem nezaščiteni – so bili še vedno tam. Krško podjetje Kostak jih je začelo odvažati šele dve leti po požaru.

Dobra tri leta po požaru, oktobra 2020, je Inšpektorat za okolje in prostor okoljskega ministrstva izdal odločbo, da je treba odpadke odstraniti. Tega niso naložili Ekosistemom, ki so šli medtem v stečaj in so bili, se je pokazalo, samo najemnik, ne pa lastnik zemljišča, odločbo Inšpektorata ministrstva za okolje in prostor (IRSOP) je dobil pravi lastnik, celjski CEP. Prav tisti prosluli CEP, znan iz zgodbe s ptujskim blatom.

Večino odpadkov so medtem sicer odpeljali, a zemljišče še vedno ni bilo sanirano. Daleč od tega. Oh, in vmes so še ugotovili, da je bila količina odpadkov za odvoz podcenjena, da je torej treba odpeljati več odpadkov, kot so prvotno mislili, in za to tudi več plačati. Ni problema. Februarja letos je inšpektorat postopek ustavil, ker je »zavezanka svojo obveznost izpolnila«.

Stroške za prevzem, odvoz in obdelavo odpadkov, ki so znašali 1,8 milijona evrov z DDV, je viteško prevzelo nase ministrstvo za okolje in prostor (MOP), ker da se je pozročitelj, torej podjetje Ekosistemi, s prodajo podjetja lastnikom v tujini in stečajem svojim obveznostim izognil. Zakaj stroškov niso izterjali od lastnika zemljišča, torej CEP? Temu so naložili, naj odpadke odstrani, ne pa tudi, naj to pospravljanje plača. Zakaj ne? Ker je bolj prikladno stroške zvrniti na ramena butljev – glupih v novoreku – ki plačujemo davke, domnevamo.

Ampak vse to je šele prolog. In potem postane zares zanimivo.

Več v reviji Zarja Jana št. 46, 16.11.2021