Zgodbe

Dekleta z ekspresa Lolita

Jelka Sežun
7. 12. 2021, 22.00
Deli članek:

Prejšnji ponedeljek se je v New Yorku začela največja predstava v mestu – pa ne gledališka uspešnica ali težko pričakovan koncert. Začel se je sodni proces proti Ghislaine Maxwell, padli dami iz visoke družbe, ki je obtožena, da je pedofilu Jeffreyju Epsteinu iskala žrtve, mnoge med njimi so bile še mladoletne. Radovedneži, ki so zaslutili, da se obeta proces leta, morda celo desetletja, so že ob petih zjutraj na ledenem mrazu čakali pred sodiščem, da bi si zagotovili sedež v sodni dvorani. In niso bili razočarani.

profimedia
Radovedneži, ki so zaslutili, da se obeta proces leta, morda celo desetletja, so že ob petih zjutraj na ledenem mrazu čakali pred sodiščem, da bi si zagotovili sedež v sodni dvorani.

Prva priča je bil Epsteinov pilot Larry Visoski, ki je več kot četrt stoletja pilotiral Epsteinova zasebna letala, med drugim boeing 727, ki so mu nadeli ime, ki pove vse: Lolita Express. Žrtve so povedale, da je bila na letalu ogromna postelja, na kateri so Epstein in njegovi gostje z dekleti imeli skupinski seks. Visoski pravi, da so bila vrata pilotske kabine vedno zaprta, po letalu se je občasno sprehodil le do stranišča, vendar nikoli ni opazil »nobenih seksualnih aktivnosti«, zatrjuje.

Čisto malo nedavne zgodovine. Ghislaine Maxwell, ki bo za božič (najverjetneje v zaporu) praznovala šestdesetletnico, je hči britanskega (čeprav Čeha po rodu) medijskega mogotca. Po očetovi nepojasnjeni smrti – še vedno ni znano, ali je šlo za umor, nesrečo ali samomor – leta 1991 se je preselila v ZDA in začela delati za Epsteina, ki ga je poznala že od prej. Epstein je bil bogat plejboj in je imel zelo rad mlada dekleta. Zelo zelo mlada dekleta. To ga je tudi pokopalo – leta 2019 je bil aretiran zaradi spolne trgovine z mladoletnicami in se mesec dni po aretaciji v zaporu obesil.

S tem se je izognil formalni obsodbi, zgodba pa se s tem ni končala, nasprotno, njegove žrtve še naprej iščejo pravico. Prijateljevanje z Epsteinom je najprej potegnilo na dno britanskega princa Andrewa, ki ga je osramočena kraljeva družina umaknila z vseh javnih funkcij, Ghislaine Maxwell pa se napoveduje precej hujša usoda kot zgolj javna sramota. Po Epsteinovi aretaciji je izginila – vdrla se je v tla in njeni odvetniki so trdili, da ne vedo, kje je. Aretirali so jo lanskega julija – izdal jo je telefon, ki ga je uporabljala za komunikacijo z odvetniki. Imetnici britanskega, francoskega in ameriškega potnega lista so zaradi begosumnosti zavrnili prošnjo za izpust proti varščini. Da ne bi tudi ona kot Epstein ušla v smrt, jo v zaporu redno nadzorujejo, ponoči ji vsakih petnajst minut z lučjo posvetijo v obraz. Njeni odvetniki se nad tem ravnanjem zaman pritožujejo.

Obtožnica je dolga – poleg laganja pod prisego ji očitajo več primerov trgovine z mladimi dekleti. Tožilstvo trdi, da je obtoženka za Epsteina iskala in pripravljala dekleta – vodila jih je v kino in po nakupih, končale pa so kot Epsteinove spolne sužnje, ki jih je velikodušno »posojal« tudi svojim prijateljem; med izposojevalci je bil tudi princ Andrew (njega uradno niso še ničesar obtožili, lahko pa ga še bodo). Nekatere točke obtožnice prinašajo do dvajset let zapora. Ghislaine Maxwell vse zanika. Da so vse obtožbe »popolna neumnost«, je rekla.

Tak fejst fant! Medtem ko je bil pilot molčeč glede dogajanja na letalu, pa se ni prav nič obotavljal povedati, kdo so bili njegovi potniki, med drugim je omenil imeni dveh ameriških predsednikov (čeprav Donald Trump v času prijateljevanja z Epsteinom še ni bil predsednik, Bill Clinton pa je svoje predsedovanje že končal), pa seveda princa Andrewa, Lexa Wexnerja, lastnika znamke Victoria's Secret, igralca Kevina Spaceyja ...

Trump in Epstein sta prijateljevala v devetdesetih, ko sta bila oba uspešna newyorška podjetnika in plejboja, v New Yorku sta bila skoraj soseda in sta večkrat drug drugega povabila na svoja letala. Leta 2002 je Trump v intervjuju rekel: »Jeffa poznam že petnajst let. Fejst dečko. Zabavno je z njim. Pravijo celo, da ima lepe punce tako rad kot jaz, in mnoge od njih so pri ta mlajših.« Kmalu zatem se je njun odnos ohladil, ko je Epstein v Trumpovem klubu Mar-a-Lago preveč vneto osvajal mladoletno dekle. V času Epsteinove smrti, ko je bil Trump že predsednik, pa je ta prilival olje na ogenj z namigovanjem, da je bil Epstein morda umorjen.

Več v reviji Zarja Jana št. 49, 7.12.2021