Zgodbe

Z nami bo sodeloval ves svet!

Alenka Sivka
31. 12. 2021, 00.04
Posodobljeno: 31. 12. 2021, 00.13
Deli članek:

Čebelarska zveza Slovenije je pozvala Evropo in svet, naj se pridružita projektu Dan sajenja medovitih rastlin. Enkrat na leto, zadnjo soboto v marcu, naj bi od prihodnjega leta vsako leto sadili medovite rastline. Čebele in drugi opraševalci so ključni za prehransko varnost v svetu, kar 70 odstotkov hrane je odvisno od njihovega obstoja. Če bomo poskrbeli za preživetje čebel, bomo poskrbeli za preživetje človeštva.

Revija Jana
Slovenija je svetovna pobudnica posaditve medovitih rastlin

Prihodnje leto sejemo in sadimo! Čebelarska zveza Slovenije je stuhtala novo odlično idejo in pozvala vse čebelarske organizacije na svetu, različne institucije, v Sloveniji pa so se jim pridružili Zavod za gozdove, Srednja kmetijska šola in še mnogo drugih organizacij, da se pridružijo prizadevanjem za ohranitev čebel in drugih opraševalcev. »Vsak Slovenec naj bi posadil medovito drevo,« si želi prodorni predsednik Slovenske čebelarske zveze Boštjan Noč, »mi jih bomo razdelili po različnih kanalih, dostopna bodo vsakomur, brezplačno. Imeli bomo širok nabor medovitih dreves in rastlin, na primer lipe, kostanje, javorje, sadno drevje, grmovnice ..., cilj tega dneva, 26. marca, bo, da se posadi čim več medovitih dreves in rastlin. Z Zavodom za gozdove in različnimi donatorji bomo razdelili vsaj 200.000 medovitih dreves. Ljubitelji čebel in narave jih bodo lahko posadili na svojih vrtovih ali lokalnih površinah, v dogovoru z občinami, v gozdovih, parkih ... Sodeloval bo ves svet, prijavljenih je že več kot 20 držav, Slovaška, Poljska, Argentina, Kitajska, Avstrija, Nemčija, Hrvaška, Srbija, Bosna, Romunija ..., pričakujemo pa jih več kot 50. Evropa je namreč sprejela strategijo, da mora do leta 2030 posaditi tri milijarde dreves, kar pomeni 15 milijonov dreves v Sloveniji. Naša pobuda je šla v svet z geslom Od besed k dejanjem. Čebelarji smo dali iniciativo, da začnemo to strategijo Evrope o treh milijardah dreves tudi uresničevati. Čebelarji bomo v Sloveniji v desetih letih posadili vsaj dva milijona dreves,« zagotavlja Noč.

Treba je nekaj narediti! Zaradi klimatskih sprememb so letine za čebele slabe. »Klimatske spremembe lahko ustavimo,« je prepričan Noč, »le z boljšim ravnanjem z okoljem in s sajenjem dreves. To dvoje bo ohranilo čebele opraševalke. Treba je nekaj narediti. Čebelarji smo dobro organizirani, zato bomo stopili skupaj in naredili konkreten korak naprej. S pobudo za sajenje dreves, z iskanjem donatorjev, bomo 26. marca, ko se začne narava prebujati in je zadnji čas za sajenje dreves, prešli od besed k dejanjem. Konec marca je optimalen datum, da se rastline 'primejo'.«

Mi smo vendar skrbniki narave! Kako sicer lahko poskrbimo za čebele? »Prva stvar je sejanje medovitih rastlin, zato bomo preko donatorjev delili semena. Tako jih bodo Slovenci lahko posejali v svoj vrt, na okensko polico, v gozd in s tem poskrbeli za opraševalce, kot so čebele, čmrlji, metulji ..., ter naredili nekaj za naš planet. Zveza tabornikov Slovenije bo razdelila svojim članom, ki jih je več kot 7000, semena sončnic, da jih bodo lahko posadili doma. Sončnice so medovite, jeseni pa so tudi hrana za ptice. Vsi se moramo zavedati, da lahko skupaj naredimo veliko za skupno dobro. Če vsak naredi nekaj, bo skupaj to zelo veliko in učinkovito, ne moremo čakati na druge, sami moramo poskrbeti za našo naravo, mi smo vendar njeni skrbniki,« opozarja Noč.

Brez čebel bomo lačni! »Tretjina svetovne hrane je odvisna od opraševanja čebel, 70 odstotkov pa od vseh opraševalcev,« ponovi Boštjan Noč, kar sicer vemo, a premalo upoštevamo. »Če ne bomo imeli čebel in drugih opraševalcev, bomo lačni. Klimatske spremembe so dejstvo, vsako leto se dogajajo naravne katastrofe, zato moramo ljudje saditi rastline, ki bodo čebelam in drugim opraševalcem zagotavljale hrano za obstoj, da bodo lahko opravljali svoje delo in poslanstvo, opraševanje ter pridelavo hrane.«

Več v reviji Jana št. 5228.12.2021