Zgodbe

Kranjska Sibirija

Renata Ucman
3. 2. 2022, 22.10
Posodobljeno: 3. 2. 2022, 22.10
Deli članek:

Rateče so, kot pravijo domačini, vas, ki ji ni enake. To je ena najlepših, najbolj mrzlih, sončnih in pristnih alpskih vasi s prečudovito gorsko okolico. Življenje se tam pod veličastnimi zasneženimi vršaci Julijskih Alp in Karavank, na skrajnem severozahodnem delu Slovenije, odvija drugače. Tudi letos jim vsakdan v hišah z lesenimi ganki, ki jih nad vhodom krasijo domača imena domačij, kroji mrzla zima z izjemno debelo snežno odejo. To zimo je v Ratečah, v kranjski Sibiriji, kot jim rečejo, zapadlo že okoli dva metra snega! Gostoljubni Ratečani so nekaterim znani le po smučarskih skokih in poletih v Planici, čeprav je njihova vas bogata tako kulturno kot etnološko. Ponaša se z zanimivimi običaji, značilnim narečjem, najdbo Rateškega rokopisa in, še zdaleč ne nazadnje, okusnimi rateškimi krapi.

Šimen Zupančič
Rateče, prelepa alpska vas z obilico sonca in snega, da o mrazu ne govorimo

Vsakogar, ki se v tej zimi ustavi v Ratečah, prevzame podoba te sončne gorenjske vasi, ovite v debelo snežno odejo in obdane z visokimi gorami. Rateče v zgornjem delu prelepe Zgornjesavske doline, na dolinskem razvodju med reko Savo Dolinko in Ziljico, so zadnja vas na skrajnem SZ delu Slovenije, tik pred mejnim prehodom z Italijo. Nad njimi se dviga gora Peč s tromejo med Slovenijo, Italijo in Avstrijo. »V Ratečah me najbolj očara pogled na bližnje Julijske Alpe in Karavanke. Od tukaj sega pogled v dolino Planice, iz nasprotne smeri pa vse do tromeje. Iz vasi se nam odpre razgled na gore Ponce, Mojstrovka, Ciprnik, pa vse do Montaža na italijanski strani in Špika v Zgornjesavski dolini. Z gore Peči oziroma tromeje pa se nam razgled odpira v Ziljsko in Kanalsko dolino,« pripoveduje domačinka Tina Brlogar iz Turističnega društva Rateče - Planica.

Kranjska Sibirija z ledenim mrazom. Še danes domačini Ratečam z značilnimi ledeno mrzlimi zimami pravijo kranjska Sibirija. Nekoč jih je tako poimenoval pisatelj Josip Lavtižar. »Ratečani smo navajeni na dolge zime z obilico snega, s tem pa tudi na veliko dela in stroškov. Veliko domačinov kuri še na trda goriva, zato imamo poleti veliko dela s pripravo drv. Ljudje so po večini lastniki gozdov, zato se poleti začne delo v gozdu s posekom, potem pa se do jeseni drva napravi in zloži v skladovnice doma.«

Le dva letna časa: avgust in zima! Zima v Ratečah je bela že od lanskega novembra. »Domačini pravimo, da imamo v Ratečah le dva letna časa, avgust in zimo. Razen julija in avgusta moramo še dandanes ogrevati domove v vseh preostalih mesecih. Temperature so še julija lahko blizu ledišča, večkrat pade slana. Zato nam velikokrat sredi poletja na njivah pomrzneta krompir ali fižol. V preteklih desetletjih v Ratečah pozimi sploh ni bilo dneva s temperaturami nad lediščem. Lani je prvi sneg padel že novembra in snežna odeja se je obdržala do danes. V zadnjih nekaj letih, ker se tudi pri nas pozna vpliv podnebnih sprememb, so bile v Ratečah nizke zimske temperature okoli minus 10 do minus 12 stopinj Celzija. Pred približno desetletjem in pol je bilo v Ratečah en dan celo minus 27 stopinj Celzija! Takrat je domačinom v vodovodnih ceveh v tleh zmrznila voda,« pove Tatjana Petrič s turistične kmetije Pr'Kavač, ki turistom oddaja apartma, kar 21 let pa je bila zaposlena na Meteorološki postaji Rateče.

Več v reviji Jana št. 51.2.2022