Zgodbe

Zmagala je prihodnost

Jelka Sežun
15. 2. 2022, 09.54
Posodobljeno: 15. 2. 2022, 10.24
Deli članek:

Po podelitvi sem brenčala med gosti in kot pridna čebelica zbirala mnenja in vtise. So rekli, vsi po vrsti, da je bilo fino, zabavno, da jim je bilo všeč ... ampak najbolje je duha podelitve in izbire nove Slovenke leta zadela kolegica, ki je rekla, da ji je bilo všeč, »ker je zmagala prihodnost in ne preteklost«. In je bilo to, se mi zdi, tudi sporočilo in naročilo Niki Kovač: veliko še pričakujemo od tebe. Za Slovenko leta smo te izbrali tudi zaradi tistega, kar boš šele naredila. Sicer pa nič ne pritiskamo nate.

Šimen Zupančič, Jaka Koren Andrej Križ, Mateja J. Potočnik, Vito Tofaj
Zmagala je prihodnost

Dolgo se nismo videli – korona je izkazala izrazito nenaklonjenost podelitvam v živo in tako smo morali lansko podelitev in poklon Slovenki leta gledati po spletu, letos pa smo se, juhu, to nedeljo spet našli v živo, pa čeprav v samo polovično napolnjeni dvorani v Cankarjevem domu. Vstopnica za okronanje/ustoličenje/umestitev nove Slovenke leta je bila prejšnji teden najbolj iskana vstopnica v mestu.

Bilo je zabavno, pa ganljivo, itak, Slovenka leta je po tradiciji najbolj solzna prireditev leta, ampak bilo je tudi ... drugače. Skrb za prireditev, uro dolgo predigro k podelitvi naslova Slovenke leta, je letos prevzel nov dvojec, režiser Igor Bračič in voditelj Tilen Artač. In je bilo morda malo krivo to, malo pa nori časi, v katerih živimo, da je bila letošnja prireditev, ki se nikoli ni ukvarjala s politiko, malce bolj ... v duhu časa?

507cf17963e6eed22cf2a965be435148.jpeg

Izjemne ženske za izjemne čase. Kot je rekel častni govornik, predsednik Računskega sodišča dr. Tomaž Vesel – brez listka, kar iz glave je povedal: »Živimo v nekem izjemnem obdobju. In to izjemno obdobje potrebuje izjemne posameznike oziroma izjemne posameznice. ... petnajst izjemnih posameznic je v bistvu napoved, da se lahko obetajo boljši, bolj racionalni, bolj emocionalni časi, da nam je lahko tudi lepše in da se lahko izvijemo iz te zagate, v kateri smo se znašli. ... Zame, ko bo covid premagan, bodo ženske tiste, ki so dobile vojno proti covidu. Zakaj? Zato, ker so na vseh družbenih podsistemih, kjer je zaškripalo, kjer je bil občutek, da so stvari zelo dramatične in problematične, s tiho večino prevzele zdravstvo, šolstvo, socialno oskrbo, nego itn. S svojim prispevkom absolutno nedvomno prispevajo k temu, da bo ta nočna mora nekoč za nami. Vse te gospe, ženske in dekleta so zame Slovenke leta.« Volitve lahko marsikaj spremenijo, je namignil: »Gotovo je ta čas izjemen tudi po tem, da ponuja nekatere druge priložnosti, te priložnosti bodo kmalu na voljo v različnih oblikah, kjer bo mogoče, da ženske prevzamejo več oblasti, več pooblastil in pokažejo tudi več poguma. ... Bodite pogumne in naučite tudi nas moške tega poguma!«

b8f23ae6803980e88476c3f0ac3894fb.jpeg

Začne se s prijatelji. Tule je ščepec statistike, letošnja je 33. Slovenka leta – sem smo prišteli tudi tiste tri, ki smo jih za »ženske leta« izbrali v obdobju, ko je Jano častno nadomeščala Zarja – in letošnja je bila izbrana najbolj množično. Ni bilo toliko glasovanje, bil je glasovalni cunami, saj so pri izbiri sodelovali bralci desetih tiskanih medijev in njihovih spletnih strani. Oddanih je bilo skoraj 56.000 glasov. In večina od teh je trdila, da je od devetih izjemnih nominirank najizjemnejša Nika Kovač. Tista, ki je nalašč za podelitev priletela iz New Yorka, dobila kipec, nagovorila ukajočo množico v Cankarjevem domu in odletela nazaj. Vse je opravila v manj kot 24 urah.

»Živjo,« je rekla, ko je prikorakala na oder. In povedala, med drugim, tole: »Imamo ustavo, ki omogoča, da je naš glas lahko slišan. Imamo skupnosti, ki se vedno znova aktivirajo in branijo človekove pravice in svoboščine. Imamo solidarne in pravične ljudi, ki fajtajo in so upanje. Imamo možnosti, da gradimo enakopravnejši svet.

Bolj kot kadarkoli je jasno, da država ni oblast. Oblast lahko zasmehuje, grozi in žali. Predsednik pa lahko ob tem molči.

A imamo svojo ustavo. In imamo vse čudovite, izjemne ljudi, ki so se vedno pripravljeni boriti.

Si izboriti pravičnejšo in prijaznejšo družbo.

In začetek vsake pravičnejše družbe je skupina prijateljev.

Skupina prijateljev, ki razbistri tesnobo.

Skupina prijateljev, ki se smeji neumnostim.

Skupina prijateljev, ki ti reče: 'Vse je okej, kdaj lahko slavimo tudi tebe.'

Skupina prijateljev, ki je opora.

Skupina prijateljev, ki spremeni svet.«

***

Petdeset tisoč Slovencev se ne more motiti.
 In še preden lahko rečeš princ teme, je prvi tviteraš v deželi namesto čestitke zmagovalki že žalobno čivknil, da se z izbiro naj  Slovenke ne strinja.

Je bilo 55.560 ljudem, ki so o njej odločali, to kaj mar? Niti malo.

a32d1f17a3823f974b0bfe8996cc2b8e.jpeg

»Golobi so kot politiki – ko ga imaš pred sabo, ti jé iz roke, ko ga imaš nad sabo, serje po tebi.«

Robert Golob, kot ga je kanaliziral Tilen Artač

* Najboljši nasvet tega meseca, zamaskiran v Magnificovo odo letečim Slovenkam:

»Slovenka leta

sem in tja

namest da bi se ustavila

in dala moškim ultimat

pomagaj mi al pa začni

to plačevat …«