Zgodbe

Injekcije, skalpel in veliko denarja

Nika Grizila
12. 5. 2022, 23.57
Posodobljeno: 13. 5. 2022, 00.01
Deli članek:

Seveda je mogoče razumeti ostarele zvezdnice, ki bi že zaradi poklica rade ohranile večno mladost, manj razumljivo pa je, da se k operacijam in drugim postopkom zatekajo zelo mlada dekleta in tudi fantje. Seveda nimamo v mislih kljukastih nosov, zajčjih ustnic in štrlečih ušes, ki povzročajo hude komplekse, temveč lepotne popravke na zdravih in mladih telesih, da bi še bolj ustrezala trenutnim modnim muham. Vplivniki in vplivnice, kot se danes reče ljudem, ki jih mladi občudujejo, imajo veliko denarja za lepotno preureditev, za povrh za njihovo čarobno podobo poskrbi fotošop, česar seveda ne priznajo. Punce in fantje pa hrepenijo, da bi jim bili podobni, ker bi jim menda to zagotovilo popolno srečo.

Shutterstock
Nepravilna uporaba dermalnih polnil na obrazu lahko povzroči zamašitev krvne žile, ki oskrbuje oko s krvjo, kar vodi v trajno slepoto.

Slim thick body ali vitko polno telo. Že antične civilizacije so imele standarde lepote, a če pogledamo samo ženski videz v prejšnjem in trenutnem stoletju na zahodu, vidimo, kako hitro se trendi spreminjajo. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja so bili zaželeni kratki lasje in fantovska postava, zlati dobi Hollywooda so vladale obline Marilyn Monroe, šestdesetim najstniška postava Twiggy, osemdesetim mišičasta vitkost, obsedenost z aerobiko in Cindy Crawford, devetdesetim pa ekstremna vitkost Kate Moss in drugih supermodelov. Na začetku novega tisočletja so kraljevale zvezde, kot so Britney Spears, Jennifer Aniston in Paris Hilton, torej vitke in blond, pa tudi rjavolaske z več oblinami, kot so Beyonce, Jennifer Lopez in Salma Hayek, športnice, kot je Serena Williams, in človeške barbike, ko sta Angelina Jolie in Tyra Banks. V prejšnjem desetletju se je to očitno nekako združilo in ustvarilo trend fit postave z vitkimi rokami in nogami, ozkim pasom, velikim oprsjem, širokimi boki in veliko zadnjico, v angleščini slim thick, ki traja še danes. Lasje so dolgi, ustnice polne, obrvi poudarjene, oči pa podolgovate in močno naličene.

Lažnivke. Videz lutke so pomagale razširiti predvsem zvezda resničnostnih šovov Kim Kardashian ter njene sestre in polsestre, ki so slavne po vsem svetu. Kim je bila leta 2007, ko je zaslovela s pornografskim filmom, videti popolnoma drugače kot danes. Skozi leta sta prisrčen obraz in lepa, toda povsem običajna postava izginila, zamenjal pa ju je umeten videz »popolne ženske«. Po mnenju plastičnih kirurgov si je Kim med drugim najverjetneje povečala prsi, si prenesla maščobo iz različnih delov telesa v zadnjico in boke, si popravila nos in oči ter si dala vbrizgati razna polnila in seveda botoks. Zelo spremenjeni sta tudi njeni sestri Khloe in Kourtney, njena polsestra Kylie Jenner, ki je z lepotnimi operacijami začela že kot najstnica, pa je popolnoma neprepoznavna. Sestre, vključno z uspešno manekenko Kendall Jenner, operacije vztrajno zanikajo, češ da gre za ličila in pri mlajših članicah družine za puberteto. Nekatere priznavajo polnila v ustnicah, to je pa tudi vse.

Začasno spremeniti je mogoče tudi raso. Kardashianove so znane tudi po tem, da najemajo paparace in jim plačujejo za objavo fotografij, na katerih so videti dobro. Za tisto, česar se ne da spremeniti s poziranjem, oblačili, ličili in operacijami, poskrbijo fotošop in podobni programi za urejanje fotografij. Kardashianove so bile že velikokrat obtožene retuširanja fotografij, ki jih objavljajo na družbenih omrežjih; rade si predvsem ožijo pas (oziroma to zanje najverjetneje počne nekdo drug). Večanje prsi, daljšanje in ožanje nog ter drugo je sicer stalna praksa vplivnic, to se zdaj da početi celo v videoposnetkih. Sestre Kardashian so bile obtožene tudi tako imenovanega blackfishinga, pretvarjanja, da so mešane ali temne polti. Velike zadnjice in polne ustnice so značilnejše za temnopolte kot za belopolte, Kardashianove pa rade uporabljajo tudi izdelke za umetno porjavitev kože, zaradi katerih so videti tako zagorele, da so ljudje zmedeni glede njihovega rasnega porekla.

Lepotne operacije so pri igralcih, pevcih, manekenkah in drugih znanih osebnostih stalna praksa, menda jih mnogi agenti pri tem celo spodbujajo, češ da jim bo to prineslo več dela. Jennifer Aniston, Jennifer Lopez in Britney Spears so šle pod nož že zelo zgodaj v karieri, kar se v zabavni industriji dogaja še vedno, imuni niso niti moški. Zac Efron je danes videti popolnoma drugače kot pred desetimi leti, enako velja za Iana Somerhalderja, ki si je podobno kot Efron že pred leti dal narediti bolj možate ličnice s pomočjo vsadkov. 19-letna pop pevka Olivia Rodriguez je lani zaslovela z albumom Sour; v istem letu si je, takrat kot osemnajstletnica, dala povečati prsi. Sledilci ameriške pevke italijanskega porekla Ariane Grande se šalijo, da je na vsaki fotografiji, ki jo objavi, videti kot druga oseba, saj se tako pogosto operira. Tudi ona je bila obtožena blackfishinga, saj zaradi umetne porjavelosti njene kože mnogi mislijo, da je iz Latinske Amerike.

Več v reviji Jana št. 1910.5.2022