Zgodbe

Rdeči čevlji niso za reve!

Jelka Sežun
23. 5. 2022, 22.00
Posodobljeno: 23. 5. 2022, 22.26
Deli članek:

Ne vidim druge poti, res bo treba to narediti: uvesti torke v rdečih čevljih. Ni treba, da so ravno čevlji, tudi škorenjci veljajo, pa za kakšen drug dan v tednu se tudi lahko dogovorimo, ampak dajmo, naredimo to – obujmo enkrat na teden nekaj rdečega. Če ne zaradi drugega, že iz plemenitega razloga, da gredo močne, odločne ženske, ki svojo samozavest poudarijo z rdečimi čevlji, primitivnim mizoginim trolom hudo v nos.

shutterstock
...

#RedShoeTuesday, pravi ženska, ki si je izmislila rdečeobute torke, so »zabavna, uresničljiva in viralna ideja na preseku samoopolnomočenja in mode«. Pomenijo podporo ženskim karieram, ideji, da so ženske enakovredne moškim. In je torej treba vsaj enkrat na teden v službo v rdečih čevljih, tisti, ki imajo to smolo, da so moški, pa lahko solidarnost izkazujejo z rdečo kravato.

Ampak tule je problem: rdeči čevlji imajo mnogo različnih pomenov in vsi niso pozitivni.

Pravi dedci nosijo rdeče. Dokler so rdeča obuvala nosili moški, se ni ob to nihče spotikal – nasprotno. In so jih nosili, pa še kako so jih nosili – že Etruščani, kažejo poslikave na etruščanskih grobnicah, so nosili rdeča obuvala. Samo medklic, nekateri slavni izdelovalci čevljev, na primer Maurizio Gucci in Salvatore Ferragamo, prihajajo iz krajev, ki so zgodovinsko močno povezani z Etruščani.

In kako bi s seznama rdečeobutih lahko izpustili Sončnega kralja Ludvika XIV., ki se je dal leta 1701 portretirati v čevljih z visoko rdečo peto, poskrbel pa je tudi za zakon, da smejo čevlje z rdečo peto nositi samo aristokrati – precej nepotreben zakon je bil to, saj je bila rdeča barva tako redka in draga, da si drugi rdečih čevljev sploh niso mogli privoščiti.

In papeži, ti nosijo rdeče čevlje že vsaj od leta 1484 – zimske iz maroškega usnja ali žameta in letne iz satena ali svile. Se spominjate, kako so napadali papeža Benedikta XVI., ki si je dal takoj izdelati rdeče čevlje? Da je gizdav, so mu očitali – pa je samo sledil tradiciji svojih predhodnikov. Rdeči papeški čevlji simbolizirajo kri mučenikov. In Benediktovi čevlji so bili še relativno skromni, iz rdečega usnja in neokrašeni; tradicionalni papeški šolni so bili iz rdečega usnja ali blaga, z izvezenim zlatim križem, s svilenimi vezalkami, ki so se končevale z zlatimi cofi, in obšiti z zlatim robom. Ko je Benedikt XVI. odstopil, je za seboj pustil tudi svoje rdeče čevlje, njegov naslednik Frančišek, ki vse dela malo po svoje, pa ima najraje udobne rjave ortopedske čevlje in rdečih sploh ne nosi.

Pod črto, rdeči čevlji na moških nogah so znak voditelja. In s tem ni nič narobe. Očitno.

Več v reviji Jana št.21, 24.5.2022