Zgodbe

Osem kilogramov maščobe je izpuhtelo

Lara Jelen
6. 6. 2022, 22.00
Deli članek:

Tik pred pomladjo se je 63-letna Polona Pelaić iz okolice Tržiča opogumila in prijavila na našo akcijo 12-tedenske preobrazbe z osebnim trenerjem Danielom Nikolićem. Pred dnevi nam je iz Dalmacije sporočila, da je v tem času shujšala za kar osem kilogramov. In kako ji je to uspelo? Tekst: LARA JELEN foto: osebni arhiv

Revija Jana
Navdušujoča preobrazba Apolonije Pelaić. V dvanajstih tednih je izgubila kar osem kilogramov maščobe.

»Pozdravljeni! Stara sem 63 let, že upokojena. Vse življenje se borim z odvečnimi kilogrami, pri višini 172 centimetrov jih imam 84, kar je preveč. Želim živeti bolj zdravo, aktivno in zmanjšati težo,« je zapisala Polona Pelaić v svoji prijavi na preobrazbo. Pozneje nam je zaupala, da hujša že vse življenje, enkrat z ločevalno dieto, potem z dieto kliničnega centra, pa spet z zeljno juho in luninimi menami. Ne more reči, da niso imele učinka, saj je shujšala že deset kilogramov, a kaj ko se je nato zredila nazaj.

Po nosečnosti se je vse spremenilo

Njen dan se je pred preobrazbo običajno začel s kavo, potem je šla v trgovino in odpeljala vnuke v šolo. Sledila so gospodinjska opravila, kosilo in hoja vsak dan eno uro. Pa kakšen klepet s prijateljicami in večerno gledanje televizije. Pravi, da je bila v mladosti zelo suha, vse do nosečnosti, ko se je zredila za 35 kilogramov. Odtlej se neprestano sooča z nihanjem teže. »Jem vse po vrsti, nisem izbirčna. Za vadbo sem bolj lena. Hodim pa rada,« je še povedala. Z osebnim trenerjem Danielom Nikoličem sta se dogovorila, da bo doma trikrat na teden opravila trening preko aplikacije DN Fitnes. Ker ni imela vadbenih pripomočkov, je delala predvsem vaje z lastno težo ter si pri tem pomagala s stolom in plastenkami vode. »Če napolnimo dve litrski plastenki vode, dobimo dve kilogramski uteži,« pove Daniel. Poleg tega je Polona od enkrat do dvakrat na teden kolesarila na sobnem kolesu in se trudila čim več gibati v naravi. Tudi vsakodnevnih sprehodov ni izpuščala.  Pri prehrani sta začela z manjšimi spremembami in predvsem z nadzorom nad obroki ter njihovo pravilno razporeditvijo skozi ves dan.

Nikoli ni bila lačna

»Pravijo, da je vse v glavi, in pri meni je res tako. Za vsako stvar potrebujem čas, ko pa se odločim, to storim in vztrajam do konca,« pravi sogovornica, ki je bila navdušena nad jedilnikom, ki ji ga je bil sestavil Daniel. »Meso, zelenjava, malo sadja ... Jedla sem stvari, ki jih prej v življenju nikoli nisem. Kvinojo, avokado, smutije z ječmenom in jogurtom. Nikoli nisem bila lačna. Zjutraj sem tudi telovadila po njegovih vajah, kakor sem lahko, glede na moja leta. Tudi vadba ti pride v kri. Kilogrami so se začeli topiti, jaz pa sem dobila še večji elan za nadaljevanje svoje poti proti cilju. Daniel mi je bil vedno pripravljen pomagati z nasveti. Ključno pri vsaki stvari je, da vztrajaš do konca, so pa tudi rezultati tisti, ki ti dajo voljo. Seveda tudi boljše počutje, kavbojke te ne tiščijo več, lažje vstaneš, se gibaš ...«“ zadovoljno pripoveduje.

Sprememba je očitna

V dvanajstih tednih je z upoštevanjem vseh napotkov, predvsem pa brez stradanja in z raznoliko prehrano izgubila kar osem kilogramov maščobe. Razlika ni očitna samo na pogled, odraža se tudi v boljšem počutju. 

Več v reviji Jana, št. 23, 7. 6. 2022