Zgodbe

Zarubljeni otroci na počitnicah, a brez mame

Sonja Grizila
7. 7. 2022, 22.48
Posodobljeno: 7. 7. 2022, 22.52
Deli članek:

Nedavno smo pisali, da se seli boleča jara kača z zarubljenimi otroki na Evropsko sodišče za človekove pravice, ena od deklic pa se je zatekla na bencinsko črpalko in prosila neznanko za telefon, ker hoče k mami. »Pristojni« so jo po črki zakona vrnili očetu. Oglasila se je gospa, ki je pomagala objokani deklici, s sodišča pa sporočajo, da je sodnica odločila, naj sodne izvedenke v 15 dneh pripravijo poročilo, in ker je rok sredi junija že minil, lahko predvidevamo, da je razprava razpisana. Končno. Se bo torej le kaj premaknilo v korist otrok, ki so na počitnicah, vendar jih ne smejo niti delček preživeti z mamo?

Revija Jana
Se bo torej le kaj premaknilo v korist otrok, ki so na počitnicah, vendar jih ne smejo niti delček preživeti z mamo?

Pred dnevi se je oglasila gospa, ki je želela kupiti izvod Jane, v katerem je nevede nastopala in so jo znanci na to opozorili. Opisala nam je dogodek na črpalki, ki jo je zelo vznemiril in prizadel:

»27. maja sva se z mamo vračali iz Ljubljane domov. Ustavila sem na črpalki blizu Ljubljane, da sem dotočila bencin.

Ko sem odložila ročko in zaprla pokrovček, sem pred avtom zagledala malo, drobno deklico, imela je morda devet ali deset let. Zelo plaho je stopila bližje k meni in me tiho prosila za telefon. 'Rada bi poklicala mamico, rada bi šla k mamici domov …' to je vse, kar sem razumela med hlipanjem. Ko sem jo vprašala, ali pozna številko maminega telefona, mi jo je narekovala, saj ji telefona nisem hotela izročiti, rekla sem, da bom govorila z njeno mamico. Tudi sama sem bila zmedena in premišljevala sem, kaj se ji je zgodilo, da ob osmih zvečer pristopi k neznani osebi. Med glasnim jokom mi je hotela nekaj povedati, a je sploh nisem razumela.

Poklicala sem mamico, povedala sem ji natančno lokacijo, kje je njena hčerka, in jo prosila, naj pride čimprej ponjo. Imela sem občutek, da se kaj tako grozljivega ni zgodilo prvič. Dogovorili sva se, da me pokliče čez nekaj minut na moj telefon.

Deklici sem rekla, da greva skupaj do blagajne bencinskega servisa, da bom poravnala račun. Vprašala sem jo, ali bi kaj pojedla ali popila, a je vse odklonila. Uslužbenca sem vprašala, do kdaj imajo odprt servis. Prosila sem ga, ali lahko ponudi deklici varen prostor do prihoda njene mamice.

Pokazal ji je mesto, kje lahko sede in počaka, ji ponudil sladoled, prigrizek ali pijačo, a je prav tako vse odklonila. Deklici sem zaželela vse dobro. Ko sem speljala z bencinskega servisa, me je poklicala njena mamica. Še enkrat sem ji povedala lokacijo, kje je deklica, in da je zanjo poskrbljeno do 22. ure, ko zapirajo servis, ter jo prosila, da čimprej pride po svojo deklico. Gospa je še povedala, da prihaja iz kraja, ki ni blizu, da gre za hude težave z dodelitvijo otrok, da me bo morda poklicala tudi policija in da morava prekiniti, ker jo je medtem že klical njen odvetnik.

Čez eno uro me je klical policist. Dogodek sem pojasnila in ga vprašala, kako je z deklico. Povedal mi je, da deklica trenutno ni dodeljena mami, da stvari ureja CSD in da me bodo poklicali, če bo potrebno še kakšno pojasnilo.

Iz vsega tega sem razbrala, da je situaciji gotovo botroval razhod med partnerjema in da je otrok dodeljen izmenoma staršema ali morda samo očetu. Šele kasneje sem ugotovila, da so kar trije otroci že dolgo odtrgani od mame, a si zelo očitno želijo k njej.

Mojbog, se to res dogaja v tem stoletju?

Več v reviji Jana, št. 275. 7. 2022