Zgodbe

Sinu sva obljubila, da se bova borila do konca

Jelka Sežun
9. 8. 2022, 23.37
Posodobljeno: 9. 8. 2022, 23.44
Deli članek:

Modrook in plavolas. Lep fantek. Na fotografijah izpred nekaj mesecev je Archie Battersbee dobrovoljen dvanajstletnik s širokim nasmehom in nagajivo iskrico v očeh. Njegove zadnje fotografije so posnete v bolnišnici, kjer leži obkrožen s plišastimi igračami in poln cevk. Modrih oči ni odprl že vse od začetka letošnjega aprila, ko ga je mama doma našla nezavestnega. Archie spi globok spanec, iz katerega se ne bo prebudil. In se najverjetneje ne zaveda bitke, ki jo bijeta njegova obupana starša.

Revija Jana
Zadnja bitka Archieja Battersbeeja

Že vse od 7. aprila je dvanajstletnik v komi, iz katere se ne bo nikoli več zbudil, pravijo zdravniki, ki so ugotovili možgansko smrt. In rekli, da ni več kaj storiti, da je torej najbolje, če odklopijo aparate, ki fantka, pred nesrečo obetavnega gimnasta, držijo pri življenju. Ni govora, je rekla Archiejeva mama, ki zdaj roma od sodišča do sodišča in zahteva prepoved odklopa. Na vseh sodnih instancah izgublja bitko za bitko, a se ne vda, vedno znova najde možnost, da odloži neizbežno. Zaveda se, da bo Archie v vsakem primeru umrl, tudi če ga ne odklopijo, mu bodo najpozneje čez nekaj tednov drug za drugim začeli odpovedovati organi, zadnje se bo predalo srce in bo nastopila smrt. Ampak naj njen sine vsaj umre »naravne smrti«, je rekla, ne pa v »koreografirani usmrtitvi«.

Ampak v resnici mama upa na čudež. Da ji je Archie stisnil roko, trdi. In kaže videoposnetek monitorja, ki naj bi dokazoval, da poskuša fantek zadihati sam. Medicinsko osebje, ki skrbi za Archieja, ni opazilo nič od tega. Mama pa pravi, »vem, da je Archie še vedno z nami. Kaže znake, ki se zelo razlikujejo od tega, kar zdravniki razlagajo sodišču. Še kako je prisoten in napreduje v vseh mogočih ozirih.« Da je Archie borec in samo potrebuje čas, je še rekla.

Ampak časa ni.

Nimam časa, da bi se zlomila. Archiejeva starša, Paul Battersbee in Hollie Dance, nista več par, vendar se v javnosti pojavljata skupaj, skupaj hodita na najrazličnejša sodišča, kjer sodniki vedno znova dajejo prav zdravnikom in dovoljujejo odklop od aparatur. Nobeden od njiju nikoli ne zajoka pred kamerami. Vse solze so že zdavnaj izjokane. Da je porabila že vse zaloge moči, pravi Hollie, a »zdajle nimam časa, da bi se zlomila«. Oče, možakar sredi petdesetih, večinoma molči. Lani je preživel srčno kap, tudi letos so ga zaradi suma kapi kar s sodišča odpeljali v bolnišnico, vendar so ga medtem od tam že odpustili. Videti je izčrpan in obupan. Mama Hollie je tista, ki se pogovarja z novinarji, ona je ta, ki od države glasno zahteva pravico za svojega sina. Tista, ki pravi, ne bomo odnehali! Nikoli! »Sočutna družba se ne bi smela tako obnašati do staršev v najinem položaju,« pravi. A tudi Holliejino zdravstveno stanje se slabša. Za njo so meseci izčrpavajočih bitk v vojni, ki se za Archieja ne bo dobro iztekla. Kljub neusahljivemu upanju v čudež. Archiejevi štirje starejši polbrati in polsestra se v javnosti večinoma ne pojavljajo.

Več v reviji Janašt. 329. 8. 2022

Revija Jana
Zadnja bitka Archieja Battersbeeja