Zgodbe

O vonjih bi lahko napisala knjigo

Sonja Javornik
9. 8. 2022, 23.47
Posodobljeno: 9. 8. 2022, 23.57
Deli članek:

Nekoč sem na križišču srečala svojega nekdanjega ginekologa. Seveda sem se mu izognila, preveč bi mi bilo nerodno, če bi se pozdravila. Ne samo zato, ker predobro ve, kaj skrivam pod hlačkami, temveč tudi zato, ker imam zdaj drugega. Da sem zaradi tega imela slabo vest, je gotovo velika neumnost, ampak hej – kaj ni pri teh zdravnikih, ki ne morejo svojega dela opraviti, ne da se pred njimi razgalimo, vsem vsaj malo nerodno? In zato se jih pogosto ne upamo vprašati vsega, kar bi nas zanimalo. Pri vaših posebnih zdravstvenih tegobah vam ne moremo pomagati, smo pa zato zbrali kup vprašanj, o katerih pri ginekologih razmišljamo, jih pa nikoli ne izustimo. Za odgovore smo zaprosili dr. Sabino Senčar, dr. med., ki je specialistka ginekologije in porodništva ter jo imajo pacientke strašno rade. Tudi zato, ker je iskrena in brez dlake na jeziku, kar je dokazala tudi pri naših včasih malo nenavadnih vprašanjih.

Urška Košir
Dr. Sabina Senčar, dr. med., ki je specialistka ginekologije in porodništva

Je res, da so zdravniki v vaginah našli že vse mogoče, od grozdja do steklenice? So to pripomočki, ki jih uporabljajo pri seksu?

To je res. Na urgenci smo imeli medicinsko sestro, ki je zbirala stvari, ki smo jih našli v nožnici. Organske stvari, kot so sadje, zelenjava ali druge užitne stvari, sicer niso bile shranjene, vsi preostali pripomočki pa so bili pravi zaklad. Predmeti so večinoma služili spolnim igricam, samozadovoljevanju, na žalost pa včasih tudi nasilnim dejanjem.

Kako pogosto v vagini med seksom ostane kondom? Kako to preprečiti in kako nevarno je to?

Ni zelo pogosto, da bi zaradi izgubljenega kondoma poiskali zdravniško pomoč, se pa zgodi. Velikokrat gre za lažni preplah, ker v žaru strasti niso prepričani, ali so ga izgubili med odnosom ali kje drugje. Ne verjamem, da se da v celoti preprečiti, da bi se kondom snel. Nevarno je le to, da ni več nič od zaščite pred neželeno nosečnostjo ali spolno prenosljivimi boleznimi, sicer pa to ni nič življenjsko ogrožajočega. Nasprotno, če se malo pošalim, narava bi nam bila hvaležna, če izgubimo kondom, ker so ji potomci všeč.

Ali se zgodi, da kakšna ženska pozabi na tampon v nožnici?

No, v nasprotju z izgubljenim kondomom je pozabljen tampon zares nevaren. Tamponi lahko povzročijo huda vnetja, vse do sindroma toksičnega šoka, ki je smrtno nevaren zaplet pozabljenega tampona. Tamponi so odlično gojišče za bakterije. Tisti, ki so pozabljeni v nožnici več dni, so tudi za nas ginekologe precej »umazan posel«. Najlažje vam opišem tak tampon tako, da moramo smeti, v katere ga odvržemo, takoj odnesti iz ordinacije. Vonja ne pozabiš nikoli. 
Se pa spomnim luštne zgodbe iz časov, ko sem delala na urgenci. Prišla je mlajša ženska, kot trgovka je delala v trgovini z oblačili v času razprodaj. Ker je bila tako zelo zaposlena in osredotočena na delo, se ni spomnila, ali si je tekom dneva menjavala tampone. Potožila mi je, da se ne more spomniti, ali ima v nožnici pet tamponov ali nobenega. Bila je povsem obupana. Vas zanima, koliko sem jih našla? Nobenega.

Kaj si mislite o ženskah, ki pridejo k vam povsem pobrite? Kaj o tistih, ki si puščajo dlake? Kakšna pričeska spodaj bi vam bila najbolj všeč?

Povsem vseeno mi je, kakšno pričesko si izbere ženska. Zakaj bi morala biti všeč meni? Pomembno je, da si je sama všeč. Opažam sicer, da je moda oblikovanja dlak na spolovilu zelo odvisna od starostne skupine ali generacije, ki ji pripada ženska. Ne vem pa, kako vedo, kaj je moderno za njihovo starost. Za posege, predvsem kirurške, pa je primerneje, če dlake odstranimo. Ampak to velja tudi za posege na lasišču, zato nima veliko zveze z običajnim pregledom ali trendi.

Ali med pregledom opazite, ali ima pacientka pobrite noge? Bi morali paziti še na to?

Opazim vse, ampak mi je res povsem vseeno. Noge so levo in desno od našega vidnega polja.

Več v reviji Janašt. 329. 8. 2022