Zgodbe

Poklic: morska deklica

Jelka Sežun
2. 9. 2022, 09.25
Posodobljeno: 2. 9. 2022, 09.53
Deli članek:

Kadar jo vprašajo, kaj je po poklicu, Karin Heuffel odgovarja, morska deklica. Kar ljudi – povsem razumljivo – včasih malce zbega. In je oni dan nekoga odgovor tako presenetil, da je hotel še malo preveriti, kaj, je vprašal, a živa? Oh, pa še kako.

Andrej Križ
Kadar jo vprašajo, kaj je po poklicu, Karin Heuffel odgovarja, morska deklica

Morskih deklic je več, kot si mislite. Tudi pri nas – in nekatere živijo daleč od morja. Na srečo sodobna morska deklica potrebuje samo bazen. Da jih ona pozna pet ali šest, pravi Karin, ampak v resnici jih je več. Težko je prešteti morske deklice, nimajo registra, še svoje organizacije ne. Tudi poklic uradno ne obstaja, uradno gre za »umetnostno potapljanje na vdih«.

Težje, kot je videti. Dve – ena od njiju je Karin – imata tudi licenco. Pomeni, da lahko šolata nove morske deklice. Ali fantke, tudi kakšen fantek se želi potapljati z monoplavutjo. Sicer pa je v tem poklicu moških malo – tako malo, da na svetovnem prvenstvu morskih deklic moški in ženske tekmujejo kar skupaj.

Morska deklica se ne rodiš, morska deklica postaneš. »Videti je lahko,« pravi Karin, »ampak ni. Ne gre samo za lep videz, morske deklice morajo obvladati tudi pravilno tehniko plavanja in dihanja, imeti morajo odprte oči ter biti nasmejane.« Pod vodo. Pa ti pri smehljanju ne zaide voda v usta? Ne, očitno ne, če prav narediš. Kot smo rekli, v resnici je težje, kot je videti.

Uradno je Karin mednarodna inštruktorica za potapljanje na vdih, poleg potapljanja in poučevanja morskih deklic uči plavanje, nastopa v hitrostni apnei na sto metrov (to pomeni, da z enim vdihom preplava dvakrat 50 metrov pod vodo), ukvarja se z animacijo, nastopa na dogodkih – ja, lahko si naročite Karin La Siren, to je njeno umetniško ime, na praznovanje rojstnega dne – posnela je tudi videospot s pevko Majo Založnik. V morju je teže plavati kot v bazenu, pripomni.

Kako postaneš Karin La Siren. Danes je razmeroma preprosto postati morska deklica – poiščete najbližjo skupino in se ji pridružite. Karin, ki je doma iz Mirna pri Novi Gorici, ima stranke na obeh straneh meje. Eni pridejo samo poskusit, drugi opravijo petdnevni tečaj, tretji bi radi več in se odločijo za individualni pouk. Najdejo jo na družbenih omrežjih: Facebooku, Instagramu, Linkedinu, ima pa tudi svojo spletno stran. Rep – no, monoplavut – je najbolje kupiti na spletu. Dveh vrst so, razloži Karin, plastične in silikonske. S plastično je laže delati šprinte in stoje, silikonska je pa pri plavanju lepše videti, ker je mehkejša. Pomembno je, da ima plavut stopalke za vsako nogo posebej. Čez to potegnete »oblekico«, vzorčasto tkanino, ki je taka kot tista za kopalke. Tole je najboljša novica: morska deklica (ali fant) lahko postane čisto vsak. Nobenih predispozicij ni treba, nobenih posebnih talentov, samo želja in volja.

Za Karin je bila pot do morske deklice bistveno bolj zavita. Pravzaprav je hotela postati detektivka, pravi, pa se ji je življenje obrnilo povsem drugače – pri šestnajstih je doživela prvi napad bolezni, za katero so šele po treh letih ugibanj in preiskav ugotovili, da je multipla skleroza. Izguba vida na enem očesu, mravljinčenje po vsem telesu, vsakodnevno bruhanje ... Pri sedemnajstih je morala pustiti šolo. Začela je trenirati plavanje, ki ga je imela rada že prej, kmalu je tudi tekmovala, tudi med parašportniki ... in je nekako šlo do njenega 26. leta, ko je bolezen znova udarila in jo za sedem mesecev položila v posteljo.

Več v reviji Janašt. 3530. 8. 2022