Zgodbe

Prižgalo se je več kot 1.800.000 prazničnih luči

Renata Ucman
6. 12. 2022, 06.30
Deli članek:

Ko v teh dneh v Arboretumu Volčji Potok nebo obarva večerna zarja, se v že skoraj zimskem parku prižge več kot 1.800.000 prazničnih luči.

Blaž Šilc
Francoski park z umetelno oblikovanimi pušpani elegantno zažari v beli svetlobi.

Bele, rumene, modre in rdeče, letos pa tudi prelivajoče se lučke čarobno obsijejo arboretumska drevesa in grmovnice, prekrite z ivjem. Francoski park z geometrijsko oblikovanimi pušpani zvečer elegantno osvetli bela svetloba, na gladini Velikega jezera odseva velik slap luči, disko krogla barvasto razsvetli mogočna drevesa kavkaškega oreškarja, medtem ko pravljična dežela z Božičkom in spremstvom prižiga iskrice v očeh najmlajših. Tako praznično bo v parku vse do 8. januarja naslednje leto.

Dunja Wedam
Sprehod v tunelu z barvno spreminjajočimi se lučkami.

»V Arboretumu Volčji Potok smo praznične luči prižgali 19. novembra, gorele bodo vsak dan od 16. do 21. ure. Okrasitev je na okoli 30 hektarjih naših parkovnih površin, park sicer obsega 85 hektarjev. Vsak dan zagori kar 21 kilometrov lučk, to je malo več kot 1,8 milijona lučk. Belim, rumenim, modrim in rdečim smo dodali še prelivajoče se v vseh mavričnih odtenkih. Največja letošnja novost so trije veliki prizori, kjer se lučke nenehno spreminjajo, prehajajo iz ene barve v drugo ali utripajo. Sprehod med njimi tako traja od uro do uro in pol, da naredimo celoten krog. Ekipa zaposlenih iz Arboretuma Volčji Potok s strokovnim zunanjim sodelavcem je park okraševala kar 37 delovnih dni. Vse je bilo skrbno načrtovano in izpeljano tako, da je okrasitev še poudarila krajinsko in hortikulturno lepoto arboretumskih nasadov,« pojasnjuje Melita Miš Strgar, pomočnica direktorja za program v Arboretumu Volčji Potok. Vstopnice za večerni sprehod po praznično osvetljenem parku veljajo od 16. ure dalje, cenejše pa so po 19. uri.

Nagradna igra

Darilo: Si želite romantičnega sprehoda med lučkami? Arboretum poklanja 8 vstopnic za večerni sprehod, 4 bomo izžrebali med tistimi, ki boste poslali pravilen odgovor na nagradno vprašanje na naš e-naslov (jana@media24.si), 4 pa med vsemi, ki boste to storili na našem profilu na Facebooku (Revija Jana) v komentarju pod članek.

Nagradno vprašanje se glasi: Koliko lučk letos gori v Arboretumu? Vaše odgovore čakamo do 12. decembra.

Arhiv
Svetlobni jelenčki navdušijo najmlajše.

Sprehod v soju prazničnih luči. Arboretum Volčji Potok je z mogočnimi drevesi in grmovnicami zanimiv tudi v poznojesenskih in kasneje zimskih dneh, ko se narava spravlja k zimskemu počitku. Na večerni sprehod v soju prazničnih luči se vsak dan odpravi precej obiskovalcev, največ pa jih je ob koncih tedna. »Po vstopu se podamo levo in sprehodimo skozi prazničen zlat tunel z barvastimi kroglami ter nato še 25 metrov dolg tunel s spreminjajočimi se lučkami, ki dajejo vtis kristalne dvorane. Ob poti srečamo trop jelenčkov v belih lučkah in prispemo v belo pravljično deželo z Božičkom, ki ga obdajajo škrati, medvedi ter palčki. Animirani Božiček otrokom bere božično pravljico. Ko jo zapustimo, pridemo v kraljestvo belih osvetljenih src pred pristavo, v rozariju pa se svetlobnim zlatim prstanom pridružijo svetlobni rdeči srčki. Čez Veliko jezero nas spremlja modrina tisočerih lučk na vodi. V naravnem skalnjaku so postavljene lesene jaslice in mimo njih pridemo do najveličastnejšega objekta z lučkami v parku, to je slap iz 80.000 belih lučk, ki se stekajo v jezero ter odsevajo na jezerski gladini. Na koncu jezera je sedem pravljičnih svetlobnih iskric, ki odsevajo na njegovi gladini.«

Več v reviji Jana, št. 49, 06. 12. 2022